Nederland krijgt afluistersysteem dat nog verboden is

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben grootschalige afluistersystemen besteld die ze volgens de wet nog niet mogen gebruiken. Hoewel er in het parlement nog geen discussie over is gevoerd, gaan de diensten ervan uit dat de wet wordt gewijzigd, schrijft de Volkskrant vandaag. Volgens de toezichthouder op de diensten, de CTIVD, is de wet achterhaald en dus wordt al vast gehandeld alsof de wet er niet is. Met het nieuwe systeem kunnen de inlichtingendiensten net als de Amerikaanse NSA grootschalig telefoon- en internetverkeer opvangen en verwerken. Hier wordt zeventien miljoen euro in gestoken. De toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD, is niet van plan in te grijpen. Het is ‘niet zo gek’ dat de diensten vooruitlopen, zegt voorzitter van de CTIVD Bert van Delden in een interview met de krant.

Bron(nen):   De Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Wat mij opvalt is dat ook hier weer falend toezicht een belangrijke factor is bij het uit de hand lopen van de activiteiten. Net als bij de banken, net als bij de wooncorporaties, net als bij de verzekeraars (zie elders op WIK), etc, etc. Ik ga steeds meer vermoeden dat dit een probleem is met de mentaliteit die zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Het probleem komt in feite neer op onvoldoende kritisch (durven) zijn. Men wil te graag overal consensus over hebben (“Als iedereen er in gelooft, komt het vanzelf goed!”) en gaat kritische geluiden negeren waardoor ongemerkt steeds grotere risico’s worden genomen.

  PS: Waarschijnlijk zijn er nog veel meer van dit soort onopgemerkte risico’s (b.v. de werkelijke kosten van duurzame energie) en waarschijnlijk onstaan er ook nog steeds nieuwe problemen omdat die consensusmentaliteit nog lang niet weg is.

  • Heldoppantoffels

   Dat is de spijker op zijn kop, de problemen hebben alles te maken met mentaliteit. Mentaliteit van bestuurders om te graaien ten laste van anderen, kortetermijndenken viert hoogtij en het westen is er mee doordrenkt!! Het systeem houdt zichzelf in een wurggreep, er zitten veel investeringen in de oude brandstoffen en dus kun je niet over naar nieuwe energie…bestuurders en politici die uitsluitend in de eigen belangen denken en geen rekening houden met de burger. Een mooi voorbeeld is hoe hogere medewerkers rouleren met hoge ambtenaren op invloedrijke ministeries etc etc.

   Gelazer met het massaal afluisteren van burgers, privacy wetgeving die te pas en te onpas wordt geschonden en een overheid die willens en wetens de andere kant opkijkt. Sterker, ik durf te beweren dat de Nazi’s trots zouden zijn geweest op alles dat er in de VS is bereikt – massaal afluisteren, spioneren, martelen, andere landen binnenvallen onder valse voorwendselen.
   Het systeem is zo ernstig ziek, wat mij betreft mag het instorten. Begin opnieuw met een strikte scheiding tussen politiek en bedrijfsleven. Geef de burger meer zeggenschap (wetgevende referenda naar Zwitsers model), stop met belachelijke investeringen in het leger, kleinere overheid ten dienste van burger en bedrijfsleven, investeer flink in schone energie, voer nieuwe wetgeving door die graaien en belastingontwijking voorkomt, etc etc

   (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan