Abdulmuttalab zong als een kanarie, maar…

Umar Farouk Abdulmutallab vertelde ronduit over voorbereidingen van Al Qaida om meer aanslagen te plegen, totdat de Amerikaanse regering besloot hem te vervolgen onder het gewone strafrecht. De jonge Nigeriaan die zijn aanslag op een vliegtuig van Northwest Airlines zag mislukken, staakte meteen daarop zijn medewerking met ondervragers van de CIA, op advies van zijn advocaat.
Volgens The Telegraph on Sunday is het een grote fout geweest Abdulmuttalab niet te berechten volgens het oorlogsrecht. De krant citeert Amerikaanse deskundigen die vertellen dat Abdulmuttalab 'zong als een kanarie' - een uitdrukking voor een verdachte die alles vertelt wat hij over zijn opdrachtgevers weet.
"Het is onbegrijpelijk dat de regering terrorisme behandelt als een normale strafrechtelijke kwestie," aldus Slade Gorton, een voormalig lid van een belangrijke commissie die onderzoek deed naar de aanslagen van 11 september 2001. "De president heeft nu eindelijk gezegd dat we in oorlog zijn met Al Qaida. Nou, als we in oorlog zijn, dan zou Abdulmuttalab behandeld moeten worden als een strijder en niet als een crimineel."
Als het verhoor was voorgezet, had de jonge Nigeriaan mogelijk meer kunnen vertellen over de meer dan twintig jonge moslims die zich volgens hem voorbereiden op vergelijkbare acties. Als hij die informatie nu nog prijs wil geven, is de kans groot dat die van weinig waarde is omdat die informatie snel veroudert.

Bron(nen):   The Telegraph on Sunday