VVD-er vindt liberalen toch niet enger dan Le Pen

'Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan.' Mark Verheijen van de VVD trok zondag het boetekleed aan omdat hij zaterdag op de radio zei dat eurofielen een groter gevaar voor de Europese eenheid zijn dan rechtspopulisten en eurosceptici als de Franse Marine le Pen.In het radioprogramma kwam aan de orde dat iemand als de liberaal Guy Verhofstadt zo'n eurofiel is. 'Van suggesties als zou Guy Verhofstadt erger of gevaarlijker zijn dan Marine Le Pen neem ik nadrukkelijk afstand. Dat is ook niet bedoeld', aldus Verheijen zondagmiddag. Verhofstadt is net als Verheijen liberaal en Verhofstadt voert in Europa de fractie aan waarin ook de VVD zitting heeft. Verheijen is 'wel van mening dat voortdurend praten over meer Europa, over een federaal Europa waarbij lidstaten hun identiteit verliezen, slecht is voor het draagvlak voor Europa. Dat is niet iets dat mensen willen en daardoor keren zij zich van Europa af.' Alexander Pechtold van D66 noemde de zienswijze van Mark Verheijen zoals zaterdag naar voren gekomen, op zondagmorgen nog 'schandalig' . Ook de JOVD sprak er zaterdag al schande van. Pechtold zei op tv dat het een 'zeer gevoelige politieke uitspraak' was , met name omdat er een vergelijking wordt gemaakt tussen iemand als Verhofstadt, fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement, en 'geen al te frisse types'.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Maar meneer Pechtold, hoe fris is het om mensen die veel steun onder de bevolking hebben, weg te zetten als ‘geen al te frisse types’? Appelleert u daarmee niet aan onderbuikgevoelens onder uw eigen aanhang?

 2. Templein

  Was Verheijen ook de man die zei: “Ik ben tegen Europa, want als ik voor Europa zou zijn, dan komt er minder Europa” ?
  Lekker ‘frisse’ uitspraak.

 3. Gedeer

  “Verheijen is ‘wel van mening dat voortdurend praten over meer Europa, over een federaal Europa waarbij lidstaten hun identiteit verliezen, slecht is voor het draagvlak voor Europa. Dat is niet iets dat mensen willen en daardoor keren zij zich van Europa af.”

  Met een dergelijk verweer diskwalificeert meneer Verheijen zich als politicus.
  Het lijkt mij niet de taak van een VVD politicus om alvast voor te sorteren op het commentaar van de “onfrisse types” die het electoraal zo voor de wind gaat. Stel je voor dat je stemmen verliest door het geven van een genuanceerde mening. Dat zou het zendingswerk van de mannenbroeders Opstelten/Teeuwen, die niet te beroerd zijn om bij voorkeur de “onderbuik” van de onfrisse types te kietelen, maar teniet doen.

  Waar Rutte telkenmale hamert op “het niet doorschuiven van onze schulden naar toekomstige generaties” lijkt hij blind te zijn voor het feit dat we “onze problemen doorschuiven naar toekomstige generaties”.

  Het voortmodderen in deze crisis toont wat mij betreft duidelijk aan dat slechts een politieke unie van alle lidstaten een oplossing kan zijn. Het failliet van het huidige beleid toont dat glashelder aan.

  En ben ik daarmee een geharnaste Eurofiel? Laat ik stellen dat ik probeer mijn gezonde verstand te gebruiken.

Reacties niet toegestaan