Wat klimaatwetenschappers ‘wetenschap’ noemen…

Een van de meest angstaanjagende voorspellingen in het belangrijkste rapport van het belangrijkste VN-klimaatorgaan, de IPCC, was dat in 2035 de gletsjers in de Himalaya gesmolten zullen zijn. 
The Sunday Times onthult vandaag dat die voorspelling nergens op is gebaseerd. De wetenschappers achter de voorspelling hebben een paar dagen geleden toegegeven dat hun kennis niet was gebaseerd op eigen onderzoek, maar op een stuk in het (popualair) wetenschappelijk tijdschrift The New Scientist, van 1999.
The New Scientist op zijn beurt had de kennis opgediept in een telefonisch interview met  Syed Hasnain, een niet al te vooraanstaande wetenschapper aan de Jawaharlal Nehru University in Delhi. Hasnain op zijn beurt  geeft toe dat zijn uitspraken niet zijn gebaseerd op onderzoek, maar op vermoedens.
The Sunday Times reconstrueert hoe een bewering van een middelmatige wetenschapper het kan brengen tot een hoeksteen van de dreigende voorspellingen van de IPCC, die op zijn beurt weer de grondslag vormt voor de afschaffing van de gloeilamp en de naderende belasting op vlees.
Wie wil weten hoe grondig de wetenschap werkt in verband met het klimaat moet het stuk in The Sunday Times zeker even lezen. Aanbevolen voor Diederik Samson en minister Cramer en een mooie aanvulling op de affaire van de vervalste cijfers.

Bron(nen):   The Times