Frankrijk: ‘Amerika verovert Haïti’

Niets maar dan ook niets kan de Franse argwaan tegen andere mogendheden wegnemen, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de Verenigde Staten. 
Dus als Amerikaanse soldaten op Haïti landen om ter plekke de bevolking te helpen, is dat eigenlijk een bezettingsmacht, vermomd als hulpverleners.
De Franse minister voor Humanitaire Hulp, Alainn Joyandet, drukte zich iets anders uit, maar dit was wat hij bedoelde. Gisteren vroeg bij de VN om opheldering inzake het Amerikaanse gedrag op de luchthaven van Port-au-Prince. USA-militairen hebben daar de verkeerstoren in bezit genomen en hebben zeggenschap over de wijze waarop (ondermeer) Franse vliegtuigen komen binnenvliegen. En u weet: vandaag de verkeerstoren, morgen de radio, overmorgen de baas van alles.
"Het gaat hier dacht ik om hulp aan Haïti, niet om de bezetting van Haïti," zo zei de bewindsman.
De hulporganisatie 'Medecins Sans Frontieres' (zeer Frans georienteerd) klaagde ook al over de moeizame manier waarop hun vliegtuigen met hulpgoederen op het eiland kunnen landen - en welke grote gevolgen dit wel niet kan hebben voor mensen in nood.  Oorzaak: Amerikaanse militairen in de verkeerstoren. Ondertoon van deze kritiek: Amerika vliegt zoveel militairen in, dat de hulpgoederen op de tweede plaats komen.
Haïti is tussen 1915 en 1935 bezet geweest door Amerika. De nu aanwezige militairen (10.000) zijn er strikt voor humanitaire zaken en om de orde te bewaren, zo wordt bezworen door de Amerkaanse woordvoerder. 
Wie het ook gelooft, niet de oude kolonisator van het eiland, Frankrijk.

Bron(nen):   The Daily Telegraph