Blair begint nerveus te worden

Een nerveuze Tony Blair is dag en nacht aan het werk ter voorbereiding van de hearing aanstaande vrijdag, waar hij aan de tand zal worden gevoeld over de Britse betrokkenheid bij de Irak-oorlog. 
De voormalige premier werkt zich door enorme stapels documenten heen, 100-den memo's, rapporten en brieven aan ondermeer president Bush gedurende het jaar dat vooraf ging aan de krijgshandelingen.
Zijn gang naar de Chilcot Inquiry wordt gezien als een van de spannendste optredens uit zijn loopbaan. Blair heeft inmiddels te horen gekregen dat onder het aanwezige publiek ook familieleden zullen zittten van gesneuvelde soldaten. De vraag naar zitplaatsen was enorm, iedereen wil er bij zijn als de zitting vrijdag begint in Westminster. 
Inmiddels heeft Blair de bakens verzet. Enkele weken geleden liet hij weten in een interview dat hij ook ten strijde was getrokken als eerder bekend was geweest dat Saddam Hussein niet over massavernietigingswapens had beschikt. Met andere woorden: we maken de (vergeefse) zoektocht naar die wapens iets minder belangrijk en zetten nu meer in op de 'regime change.' Heel verstandig.
Het kan bijna niet anders of het verhoor van Blair wordt een happening. Het gaat om een majeure kwestie, het vuur zal hem na aan de schenen worden gelegd, maar laten we niet vergeten dat Blair een geweldige performer is die kan putten uit ongekende talenten. In 2005 won  hij immers opnieuw de verkiezingen - terwijl op dat moment de oorlog in Irak al behoorlijk in het moeras was beland.

Bron(nen):   Daily Mail