Hou Robert Gates in de gaten

Robert Gates neemt in de regering van Barack Obama een bijzondere plaats in. Als minister van Defensie zat hij al op het Pentagon ten tijde van het vorige bewind en hij bleef zitten toen president Bush een jaar geleden vertrok.
Gates (66) is een veteraan en eigenijk kan niemand om hem heen. Al meer dan 30 jaar geleden kwam hij (in het geheim) in Afghanistan om als CIA-chef overleg te voeren met de Mujahideen. Inmiddels liggen de (gelegenheids-)bondgenootschappen ietwat anders en komt hij met regelmaat in Pakistan en in Kabul om te zien hoe er gezamenlijk kan worden opgetrokken tegen terroristische groeperingen.
Ga er maar van uit dat Gates degene is geweest die zei: 30.000 man extra naar Afghanistan, aldus The Daily Telegraph. Niet omdat hij zo conservatief is, maar gewoon, als een realistische Beobachter die denkt dat zoiets nodig is. 
Nu Obama meer en meer in beslag wordt genomen door 2 oorlogen (Irak, Afghanistan) schuift Gates steeds meer naar het centrum van de macht. In zijn functie wekt hij minder irritatie dan zijn voorganger Donald Rumsfeld, maar hij is verder even rücksichtslos. De allerhoogste legerleiders vliegen er subiet uit als Gates ze niet goed vindt en hij zorgde er persoonlijk voor dat er beter beveiligde terreinwagens in Afghanistan komen, die de manschappen tegen bermbommen moeten beschermen.
Gates is vertrouwd met de soms vreemde eigenschappen die gangbaar zijn in landen als Pakistan en Afghanistan, en dat voorkomt dat de VS aldaar al te voor de hand liggende fouten begaan. 
Behalve een houwdegen is hij ook een diplomaat die het broze bondgenootschap met een aantal Aziatische landen intact houdt - en dat is een van de belangrijkste taken die op dit moment voor een Amerikaans politicus is weggelegd.

Bron(nen):   The Daily Telegraph