Tea Party Patriots organiseren zich

De manier waarop in 2009 de Tea Party Patriots zijn ontstaan doet denken aan hoe de neoconservatieve stroming ooit begon. De eerste neoconservatieven waren veelal leden van de Democratische partij die in verzet kwamen tegen het beleid van Minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger. Onvrede met het beleid van de Republikeinse regering-Nixon, die aanstuurde op een politiek van ontspanning (détente) tegenover de Sovjet-Unie, en in weerwil van de slappe oppositie die ze van hun eigen partij konden verwachten begon een stroming die we nu nog altijd kennen als neoconservatief.
De Tea Party Patriots, waarover deze website in december 2009 meldde dat zij in de peilingen hogen scoorden dan de Republikeinse partij (tweede link), lijken een zelfde weg te kiezen. Sterke onvrede met het beleid van de zittende president, en de constatering dat er bij de traditionele conservatieven van de Republikeinse partij geen gram meer te halen valt, geven zij nu hun eigen politieke beweging vorm. De Patriots walgen van het economische beleid van president Obama en zijn voornemens om voor miljarden dollars elke Amerikaan recht op goede medische zorg te geven.
Vooralsnog waren de Patriots op landelijk niveau nauwelijks georganiseerd. Het was een losjes samenhangende groep conservatieven die heel af en toe op het niveau van de afzonderlijke staten wel eens samen optrokken. Maar mogelijk gaat dat veranderen nu de Patriots dit weekend hun eerste Nationale Conventie houden in Nashville, Tenessee, ook wel bekend als een van de kloppende harten van conservatief Amerika. De conventie is volledig uitverkocht met zo'n 600 sprekers en gedelegeerden uit vrijwel alle Amerikaanse staten. Ook Sarah Palin zal aanwezig zijn, zij zal het 'steak-and-lobster-banket op zaterdagavond openen, waarvoor nog eens 1.100 losse tickets zijn verkocht.   
De Patriots zijn naar eigen zeggen van plan zich meer nationaal te verenigen en hebben de ambitie 'Amerika weer de goede richting op te sturen.' Dat zal nog niet meervallen, zegt ook een van de zelfbenoemde 'voorzitters' van de Conventie: 'Als de duizend aanwezigen vraagt wat voor beweging dit is, krijg je duizend verschillende antwoorden. Maar iedereen zwaait met Amerikaanse vlaggen en spreken zich uit tegen de socialistische agenda van de huidige president.' Interessant, zeker weten. Maar het is nog maar zeer de vraag of een beweging die als een van de belangrijkste gezichten Sarah Palin heeft het ooit ver zal schoppen.

Bron(nen):   The Washington Post  Welingelichte Kringen