Sarkozy heeft het gemunt op Obama

President Sarkozy is geobsedeerd door Barack Obama. Te pas en te onpas haalt hij de Amerikaanse president erbij en dikwijls valt er dan een ondertoon van kritiek te beluisteren. Zo van: als je ons met elkaar vergelijkt ben ik toch wel een stuk beter...
Soms doet Sarko dit in het openbaar en is er nog sprake van een zekere behoedzamheid. maar achter gesloten deuren gaat hij helemaal voluit en hoe gesloten dergelijke deuren ook zijn, gekgenoeg vinden ook die uitlatingen altijd wel een uitweg naar de buitenwereld. 
Volgens Alain Minc in Le Monde kunnen we wel spreken van een kleine obsessie, ook al omdat een wat kinderachtige ondertoon niet ontbreekt. "Obama heeft in een jaar tijd al 3 tussentijdse verkiezingen verloren, ik heb er 3 gewonnen," is een van zijn triomfantelijke uithalen. Een anonieme insider: Het is gewoon kinderachtig, een president onwaardig. 
Naar de buitenwereld toe verzekert het Elysée dat de betrekkingen tussen beide presidenten uitstekend zijn, maar er zijn teveel voorbeelden die wijzen op het tegendeel. 
Nou wil het toeval dat de Amerikaanse ambassadeur in Parijs naast het Elysée woont. Dikke kans dat de voorbeelden die wijzen op Sarko's kinderlijke  eigenschappen daarom allang aan Washington zijn doorgebriefd.

Bron(nen):   Le Monde  Politico