PvdA kreeg geen gelijk van commissie-Davids

Een noodzakelijke correctie vandaag in de Volkskrant van Cees Fasseur, lid van de commissie-Davids De PvdA kan volgens hem zijn gelijk helemaal niet ontlenen aan het rapport-Davids, hoewel de beeldvorming na de presentatie op 12 januari anders deed vermoeden. 
Het kabinet is daar zelfs bijna over gevallen. Fasseur wijst er terecht op dat er indertijd niet veel verschil zat in de standpunten van het CDA en de PvdA over Irak, en dat ook het Eerste Kamerlid Klaas de Vries (dat nu erg kritisch is over het ontbreken van een volkenrechtelijk mandaat) in eerdere gevallen juist machtspolitieke boven juridische argumenten prefereerde. 
Fasseur hekelt ook media (lees: Elsevier) die beweerd hebben dat de commissie-Davids Balkenende en Buitenlandse Zaken 'een poets' zouden hebben willen bakken. Niets is minder waar, zegt Fasseur. De vraag is dan wel waarom hij zich over deze kwestie pas vier weken later in het openbaar uitspreekt, terwijl hij op de eerste rij zat toen Willibrord Davids zijn persconferentie gaf en aan zijn mediashow begon. 
Ook de conclusies van het rapport zijn veel stelliger dan op grond van de bevindingen van de commissie-Davids gerechtvaardigd zijn en dekken soms de lading niet. En ook daar staat de handtekening van Fasseur onder.
 

Bron(nen):   de Volkskrant