‘De Griekse crisis draagt bij aan de Europese eenheid’

Dankzij de Griekse crisis zal Europa worden gedwongen veel nauwer te gaan samenwerken. De commentator van Die Welt somt de logica op die volgt uit de huidige crisis. 
Toen tot de Euro werd besloten, zat daar de afspraak bij dat ieder land zijn eigen begrotingsbeleid mocht blijven voeren. In Maastricht werd, onder leiding van Wim Kok, ook heel precies aangegeven binnen welke grenzen tekorten moesten blijven.
Nu blijkt dat die afspraken sneuvelen onder druk van de omstandigheden. Alle Euro-landen hebben, min of meer op eigen houtje, hun begrotingstekort veel hoger laten oplopen dan was afgesproken. Griekenland spant de kroon, maar dat land is niet het enige land dat tekort schiet.
Nu moeten de andere landen toch de rotzooi opruimen. Dat zal leiden tot een discussie over de regels van het Euro-spel. En die discussie kan logischerwijs maar tot twee conclusie leiden: de eerste mogelijkheid is de Euro op te heffen. De tweede is dat een gemeenschappelijke munt alleen mogelijk is in combinatie met een gemeenschappelijk begrotings- en belastingbeleid.

Bron(nen):   Die Welt