5 theorieën over de moord op JFK

Op 22 november 1963 werd John F. Kennedy vermoord, en op dat moment werden theorieën over de moord geboren. Volgens het officiële verhaal is Lee Harvey Oswald de dader, die drie schoten vanaf een nabijgelegen pand zou hebben afgevuurd. Alleen: veel Amerikanen geloven dat verhaal niet. Al een week na Kennedy's dood geloofde 52% in een complot, een percentage dat later steeg tot 81%. Op dit moment gelooft 61% van de Amerikanen dat de moord niet door 1 dader is gepleegd, en onder die Amerikanen bevinden zich ook mensen als minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Maar als ze het Oswald-verhaal niet geloven, waar geloven ze dan wel in? Hieronder de meest gangbare complottheorieën: 1. De Maffia heeft het gedaan - dat vond afgelopen week 13%. Nadat maffiabaas Carlos Marcello naar Guatemala gedeporteerd was en weer terug kwam, bedreigde hij John F. Kennedy. Ook zou hij tegen een FBI-informant gezegd hebben dat hij Kennedy had vermoord. Bovendien had volgens het verhaal zowel Lee Harvey Oswald als Jack Ruby, die Oswald vermoordde, contact met de maffia 2. De regering heeft het gedaan - ook 13% vindt dat. Al is het niet helemaal duidelijk wat die 13% exact verstaat onder 'de regering'. Lyndon B. Johnson, de vice-president die Kennedy zou opvolgen, zou opdracht hebben gegeven tot de moord. En niet alleen tot die moord, hij zou er meerdere hebben besteld. Johnson zou met anderen hebben samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen 3. De CIA heeft het gedaan - 7% gelooft dit nog. Vooral vlak na de invasie in de Varkensbaai in 1961 ging het niet goed tussen Kennedy en de CIA en de CIA zou korte metten hebben gemaakt met de in hun ogen falende president 4. Fidel Castro heeft het gedaan - dat vindt maar een klein groepje, namelijk een groep van 5%. Johnson vond het ook, zo gaf hij 2 keer aan in interviews. Castro ontkende alles en vond het hele idee absoluut waanzinnig, het zou veel te gevaarlijk zijn voor Cuba om zoiets te doen, en bovendien zou de VS natuurlijk terugslaan 5. 'Ze' hebben het gedaan - 40% van de Amerikanen die in een complot geloven weten niet wie of wat achter dat complot zit. Die onzekerheid komt waarschijnlijk door een grote ontevredenheid met het officiële verhaal. Maar ook omdat gissen over wie of wat, deel geworden is van de Amerikaanse cultuur. 'Iedereen heeft het erover', en daarom heeft iedereen het erover, en is het plausibel geworden dat er iets geheimzinnigs aan de hand is bij deze moord    

Bron(nen):   Live Science      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart_van_Oerle

  En de bankiers natuurlijk: het (complot)verhaal gaat dat JFK een nieuw soort dollar wilde invoeren.

 2. Heldoppantoffels

  Wat de waarheid ook is, ik geloof de onzinnig zigzaggende kogel beslist niet.

  Verder vind ik het nog steeds een gemis voor de mensheid dat deze man is doodgeschoten.

 3. wasbordje

  Er is al lang hard bewijs dat Oswald geen schot heeft gelost die dag en het fatale hoofdschot van voren kwam. Zie de tientallen getuigenverklaringen.
  Het was heel gewoon en gebruikelijk in die tijd dat de machtige CIA staatsgrepen (mede) organiseerde om onwelgevallige (buitenlandse) staatslieden af te zetten of om zeep te helpen. In dit geval werd Kennedy door de CIA (en de legertop) bestempeld als een nationaal veiligheidsrisico.
  Reden? Zijn détente met de Sovjet-Unie na de Cubacrisis en zijn onwelwillendheid om Vietnam verder te laten escaleren (zie zijn National Security Action Memorandum 263, opgesteld vlak voor zijn dood).
  Gewoon een routineuze politieke moord uit die tijd met het gebruikelijke sporenuitwissen en toedekken van de toedracht (‘plausible denial’) .
  Niks mysterie. En wie dan precies de schoten heeft gelost is van secundair belang.

  En als de Amerikaanse regering eens eindelijk al die geheime documenten een keer vrijgeeft, kunnen we er ook eens over ophouden….

Reacties niet toegestaan