Zeerecht-tribunaal geeft Nederland gelijk

Het Internationaal Zeerechttribunaal heeft bepaald dat Rusland het schip Arctic Sunrise van Greenpeace en de bemanning moet vrijlaten tegen een borgsom van 3,6 miljoen euro. Nederland, dat het proces heeft aangespannen, moet de borgsom betalen. Nederland daagde Rusland onder leiding van minister Timmermans op 21 oktober voor het Internationaal Zeerechttribunaal om de onmiddellijke vrijlating van de opgepakte activisten te eisen. De Russische president Poetin zei gisteren dat de opgepakte Greenpeace-activisten genade moeten krijgen. "Voerden ze actie voor een nobel doel? Ja. Mochten ze een platform beklimmen? Nee. Maar natuurlijk moet de staat genade tonen." Het is de eerste keer dat de president zich zo uitlaat over de zaak. Eerder zei hij wel dat de 30 opvarenden geen piraten waren, kort nadat ze waren aangeklaagd voor piraterij. Op één na zijn alle bemanningsleden op borgtocht vrijgelaten

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Die Putin is een schoft, maar ook wel een baas…
  enerzijds laten zien dat Rusland dit niet pikt en gewoon even keihard uithalen, en dan ineens met een vroom smoelwerk over genade gaan beginnen en de good guy uithangen….

  slimme vent.
  Wel blij dat het mijn president niet is.

 2. kletsmajoor

  In zekere zin geven ze ook Rusland gelijk want de mensen tegen een borgsom vrijlaten is precies wat Rusland aan het doen is. Nog wel even afwachten of ze het schip ook vrijgeven.

  Ik vraag me wel af of ik er blij mee ben dat Nederland 3.6 miljoen moet schokken voor Greenpeace want ik denk dat we dat geld nooit terugzien. Omgekeerd vraag ik me af of Greenpeace zo in het krijt wil komen te staan bij een regering.

 3. Cornelis Berend

  Rusland heeft al in het begin geroepen deze uitspraak niet te erkennen. Evengoed vraag ik me af waarom Greenpeace twee dagen voor de uitspraak de borgtocht heeft betaald.

 4. zo_maar

  Blij dat ze vrij zijn.

Reacties niet toegestaan