Wilders door verfijnde Turkse ogen

Wat veel Nederlanders niet weten is dat Turkije ook een hoogontwikkelde, verfijnde, gastvrije en op het Westen gerichte bovenlaag heeft. Die heeft niet zelden al in Turkije zelf op Engelstalige, Duitstalige of Franstalige scholen gezeten en later in het buitenland gestudeerd. Je kunt hier met recht van een elite spreken. Weliswaar zit deze bovenlaag in de verdrukking door de opkomst van de islam, maar zij is ook onmisbaar bij de verdere ontwikkeling van het land dat de laatste jaren een enorme groei heeft doorgemaakt en als emerging market geldt. 
Uiteraard is de opmars van Geert Wilders ook in Turkije opgemerkt. Onze Geert vond het nodig om in Londen de Turkse premier Erdogan voor 'een totale freak' uit te maken en zei dat Turkije door 'gestoorden' wordt geregeerd. In Turkije zijn ze wat politieke retoriek betreft wel wat gewend, maar als Wilders werkelijk de pretentie heeft om in Nederland 'de grootste' te worden, zou het toch de voorkeur verdienen als hij zich wat diplomatie en beleefdheid aanleert. Daarvoor hoef je helemaal niet op een goede universiteit gezeten te hebben, het is gewoon altijd dom als politici buitenlandse premiers beledigen. In het bijgevoegde verslag uit Turkish Daily News, de Engelstalige versie van Hürriyet (dat in het Turks feller uitpakt), valt een keurig verslag te lezen van de verkiezingszege van de PVV in Almere. Wat opvalt is de rustige toon, en het accurate commentaar van de eerste lezer die duidelijk in Nederland is ingeburgerd, in foutloos Engels, waarbij ook de Nederlandse namen volkomen correct zijn gespeld. 
Zo zijn elites toch nog ergens goed voor, en niet alleen in Turkije. Misschien ook iets voor de PVV-leider om over na te denken.

Bron(nen):   Hürriyet  Turkish Daily News