Wat zou Reagan doen?

Wanneer Amerikaanse conservatieven het even niet meer weten, stellen ze zichzelf vaak een simpele doch doeltreffende vraag: 'What would Reagan do?' Ronald Reagan wordt nog altijd gezien als de meest succesvolle Republikeinse president van de twintigste eeuw. Zes jaar na zijn dood is hij nog altijd hét toonbeeld van traditionele conservatieve waarden als vrije marktwerking en een kleine overheid. WWRD is als slogan te verkrijgen op bumperstickers, koffiekoppen, t-shirts en andere zaken. Mitt Romney, Sarah Palin en vele andere politici van rechts claimen inmiddels de politieke erfenis van de voormalige B-filmacteur.
De vraag is of Reagan zich zou herkennen in de nieuwe conservatieve onderstroming die onder de naam Tea Party Patriots in de VS aan de weg timmert. Sarah Palin, zonder twijfel de meest wereldvreemde politica die zich ooit in een verkiezingsstrijd heeft gemengd, zorgde dat de eerste formele bijeenkomst van de Patriots plaatsvond op de 99ste verjaardag van Reagan. In haar toespraak vroeg ze om een momentje aandacht voor de conservatieve halfgod.
Nu is het zo dat Reagan een net zo populistisch beeld van het conservatisme had als Palin en de Patriots. De vrije wereld zou volgens hem naar de knoppen gaan als men toegeeft aan de elite in Washington die denkt de levens van burgers beter te kunnen plannen dan die burgers zelf. Reagan zou waarschijnlijk een enthousiast supporter van de Tea Party zijn.
Reagan zou waarschijnlijk ook voor Palin stemmen, aldus de columnist in The Washington Post. Allebei charismatisch, populistisch en vooral niet van de moeilijke woorden. Zo hebben we ze hier in Nederland ook. Het punt is echter dat als Palin haar achterban kan overtuigen dat Reagan achter haar zou staan, zij en haar Tea Party Patriots de conservatieve kiezer voor zich zullen winnen.

Bron(nen):   The Washington Post