Een zoon van Hamas werkt voor Israël

"Zij moeten van hun God worden bevrijd," aldus de nu 32-jarige Mosab Hassen Yousef vanuit zijn woonplaats Nashville in de VS, waar hij een nieuwe identiteit krijgt aangemeten. Mosab is de zoon van sjeik Hassan Yousef, een van de oprichters van Hamas, en werkte jarenlang voor de Shin Bet, de Israëlische geheime dienst. Mosab bekeerde zich ook tot het christendom, een voor moslims even gevaarlijke overstap. In The Wall Street Journal vertelt hij zijn verhaal.
Als jongen groeide op onder een ongewoon liefdevolle vader, die kookte voor zijn gezin en zich verzette tegen de corruptie van de PLO. Na op jonge leeftijd in een Israëlische gevangenis te zijn beland, waar hij slecht werd behandeld, werd hij door Shin Bet benaderd om samen te werken om weer vrij te komen. Mosab overwoog het voorstel, en wilde als dubbelspion gaan werken, niet alleen om weer vrij te komen, maar ook om revanche te kunnen nemen tegenover Israël. 
Gaandeweg raakte hij echter meer geschokt van de wijze waarop Hamasleden in de Israëlische gevangenissen hun eigen mensen martelden en onder druk zetten. Zijn vroegere vrienden werd zijn vijanden en andersom. Als medewerker voor de Shin Bet heeft hij geholpen bij het oppakken van enkele Hamas-kopstukken. Tevens raakte hij onder de indruk van de christelijke boodschap die liefde predikt en verandeerde hij ook nog eens van godsdienst.
In het Midden-Oosten heeft de dubbele bekering van Mosab, die in zijn verhaal soortgelijke ervaringen vertelt als Ayaan Hirsi Ali naar wie hij ook verwijst, voor verwarring gezorgd. Hamas doet het af als Israëlische propaganda. Dat er van Hamaszijde op gereageerd wordt, laat zien dat Hamas in elk geval ernstig in verlegenheid is gebracht.

Bron(nen):   The Wall Street Journal