Ook Wouter Bos kiest voor zijn gezin

Voor wie de persconferentie wil zien waarin Wouter Bos uitlegt waarom hij weg gaat: volg de link naar RTL. In janurari 2007 blijkt Wouter Bos gesprekken te zijn begonnen over de vraag of deze hem wilde opvolgen. Vrijdagmiddag kondigt Job Cohen aan dat hij dat wil. Bos stapt nu op, omdat hij zijn kinderen wil zien opgroeien, vertelt hij. Hij meent dat hij, na 12 jaar het Nederlandse volk te hebben gediend, nu mag kiezen voor zijn eigen belang. Hij was al van plan om op te stappen toen hij het kabinet ten val bracht. Hij wilde het toen echter niet naar buiten brengen omdat dat slecht zou zijn voor de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen.
Of zijn eigenbelang een rol speelde bij de keus om het kabinet te laten vallen wilde Bos niet zeggen.
Voor de PvdA-leden is het interessant om te zien hoe iedereen die er binnen de PvdA toe doet binnen een half uur de komst van Cohen toejuichte. De machtsoverdracht is door de top goed geregeld. Daar kunnen CDA en Vaticaan nog een lesje van leren.

Loopbaan:
Bos kwam in mei 1998 op 34-jarige leeftijd in de Tweede Kamer voor de socialisten. Daarvoor werkte hij voor Shell. Bos hield zich in de Kamer bezig met belastingen en economische zaken. In maart 2000 volgde hij Willem Vermeend op als staatssecretaris van Financiën onder minister Gerrit Zalm in Paars II.
Verkiezingen een ramp

De Tweede Kamerverkiezingen 2002 waren een ramp voor de PvdA. Bos werd weer Kamerlid. Hij ging zich bezighouden met volksgezondheid en inkomensbeleid.
Job Cohen premier

In november van dat jaar werd hij gekozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen 2003 en werd hij partijleider. Bos liet weten dat hij bij een eventuele verkiezingsoverwinning geen premier wilde worden. Hij schoof Job Cohen naar voren als premierskandidaat. Mede door Bos' charisma wist de PvdA het verlies van de vorige verkiezingen bijna weg te poetsen. Maar bij de formatie ging het mis in de besprekingen met het CDA, waardoor de PvdA weer in de oppositie kwam.
Uruzgan-affaire funest

Bos was vier jaar oppositieleider. Na de verkiezingen van 2006 werd Bos in 2007 minister van Financiën en vicepremier in het kabinet Balkenende-IV. Een van de grootste problemen waarmee Bos te maken kreeg tijdens zijn ministerschap was de kredietcrisis. Hij kreeg alom lof voor de manier waarop hij die aanpakte. Begin 2010 zorgde de Uruzgan-affaire, waarin de PvdA niet wilde tornen aan de kabinetsplannen om de Nederlandse troepen uit Afghanistan terug te trekken, ervoor dat het Balkenende-IV viel.

Bron(nen):   Video: de persconferentie van Bos  de Volkskrant