Overtreffende trap: priester misbruikte eigen kinderen

Arme Benedictus. Zijn broer zit in het nauw omdat vlak onder diens ogen schandelijke dingen gebeurden met koorknapen, terwijl hij als dirigent niets zegt te weten. Er is de seminarist in het Vaticaan zelf die een mannelijk escortbureau blijkt te runnen, er is de pedofiele priester die zijn gang kon gaan in München toen de paus daar bisschop was en nu zijn er ook de nieuwe beschuldigingen rond Marcial Maciel (foto), de oprichter van de Legionairs van Christus en een goede bekende van deze en de vorige paus.
Een Mexicaanse vrouw en haar kinderen hebben deze week publiekelijk getuigd over seksueel misbruik bij de Legionairs van Christus, de conservatieve rooms-katholieke priestercongregatie. Het schandaal komt er net op het moment dat vijf bisschoppen hun onderzoek in opdracht van het Vaticaan afronden.
Blanca Lara en haar drie zonen, José Raúl, Omar en Christian González, vertelden deze week in een Mexicaans radioprogramma over wat ze meer dan twintig jaar met priester Marcial Maciel, de stichter van de machtige orde, hadden meegemaakt.
De ondertussen overleden Maciel (1920-2008) had een relatie met twee vrouwen en verwekte minstens zes kinderen, onder wie Omar en Christian González. Hij misbruikte twee van zijn kinderen seksueel en ook verscheidene seminaristen van 1941 tot 1970. Door zijn goede relaties met de kerkelijke hiërarchie kwam hij daar ongestraft mee weg.
Wie was de curiekardinaal onder wiens gezag de man goed weg kwam? Inderdaad: Joseph Ratzinger, de huidige paus.
Toen hij paus werd nam hij zich voor de zwijnenstal uit te mesten. Hij wilde liever een kleine kerk, dan een gecompromitteerde kerk. Hij wilde van geen wijken weten op ethische terreinen waar de leer van de kerk afwijkt van de moraal van de rest van de wereld.
Maar na vijf jaar lijkt het niet goed te gaan met het ruimen van de stal.
En die Marcial Maciel, daar gaan we meer van horen.

Bron(nen):   Het Belang van Limburg  The Independent   Time