Israël ‘beledigt’ de VS – en Netanyahu biedt excuses aan

Veel tumult in de Amerikaans-Israëlische verhouding. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gaf de Israëlische regering in een telefoongesprek van drie kwartier een veeg uit de pan vanwege de aankondiging van de bouw van 1.600 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem, waar de Palestijnen hun gedroomde hoofdstad zien. Die aankondiging kwam op dezelfde dag dat de Amerikaanse vice-president Joe Biden een bezoek aan het Heilige Land bracht om het 'vredesproces' in het Midden-Oosten een nieuwe ronde in te helpen. Volgens David Axelrod, adviseur van president Obama, zou dat 'een belediging' voor de VS zijn geweest.
Een 'belediging' voor de VS. Dat klinkt wel erg lichtgeraakt. Doorgaans zijn de Amerikanen niet zo makkelijk te beledigen, en als dat door de bouw van 1.600 Israëlische huizen kan, is het zorgelijk met de nieuwe ziel in het Witte Huis gesteld. In januari beledigde Israël ook al de Turkse ambassadeur, door hem voor straf op een laag bankje te laten plaatsnemen. In Turkije hebben ze het daar nu nog over, maar in de moslimwereld is men nu eenmaal sneller beledigd dan in de VS.
Hoe dan ook, Netanyahu heeft zijn excuses aangeboden voor het incident, en dat is nieuw voor Israël, dat toch rekening moet houden met een Amerikaanse president die tot nu toe moet constateren dat zijn uitgestoken hand naar de moslimwereld helemaal niets heeft opgeleverd en zijn pogingen het 'vredesproces' nieuw leven in te blazen op het zoveelste fiasco dreigen uit te lopen. Israël dat excuses aanbiedt, het klinkt bijna als een knieval.
Maar Netanyahu heeft ook laten weten dat er niks aan het beleid wordt veranderd. Zo kennen we de Israeli's weer. De rug recht houden is hen wel toevertrouwd.

Bron(nen):   The New York Times