Poetin heeft zorgen

De macht van Vladimir Poetin kraakt, meent de Global Post, een hoogwaardig internet-medium over buitenlandse zaken. Ze beginnen boos te worden: de Russen. Anti-regeringsprotesten beginnen in diverse steden in het grote land steeds meer aanhangers te trekken. En  zondag  haalde Verenigd Rusland, Poetins’ applaus machine, veel minder zetels dan gedacht. In de helft van de regio's waar de verkiezingen werden gehouden verloor Poetins partij zelfs de meerderheid. En dat is een ongekende gebeurtenis.
"De samenleving heeft genoeg van Verenigd Rusland, van zijn almacht," zegt politiek analist Alexander Kynev.
Er komen dan ook iedere dag schandalen aan het licht waarin corrupte ambtenaren en politici de hoofdrol spelen, die veel geld verdienden aan duistere zaakjes, terwijl het volk buigt onder de crisis.
De officiële werkloosheid staat op 10 procent, maar is feitelijk veel hoger. En de sterke stijging van de energieprijzen heeft de armen hard getroffen.
Verenigd Rusland deed ook dit keer alles, zoals altijd, om de verkiezingen te winnen. Er werd wodka uitgedeeld aan kiezers en ook geld en hier en daar werden mensen gedwongen te stemmen, maar het was niet genoeg dit keer.
De greep van Poetin verslapt. Nu kunnen er verschillende dingen gebeuren. Een daarvan is dat de democratie nog verder wordt beperkt.

 

Bron(nen):   Global Post