Gaat Sarkozy er aan?

In alle Westeuropese landen worden politieke leiders op dit moment beproefd. Politiek bedrijven is in alle tijden een beproeving, maar als er sprake is van een (economische) crisis geldt dat dubbelop.
Van Angela Merkel zou je kunnen zeggen dat ze voor haar examen is geslaagd, de kiezers gaven haar immers recent een nieuw mandaat. Voor Gordon Brown was de situatie tot voor kort ongekend somber en inmiddels is die situate veranderd in gewoon somber. J.P. Balkenende wordt nu dag in dag uit beproefd en het feit dan zijn collega Wouter Bos door de zijuitgang is weggeglipt, leverde hem tot op heden geen compensatie op. 
In Frankrijk zit Nicolas Sarkozy middenin een wervelwind. 
Zondag kreeg hij een eerste tik bij regionale verkiezingen en zondag aanstaande zal de tweede dreun volgen in de tweede verkiezingsronde. 
Franse media en het Franse publiek zijn doorgaans geobsedeerd door hun president en talloos veel commentatoren staan zich nu te verdringen om in de verre toekomst te kijken. Waarbij die toekomst er voor Sarkozy pikzwart uitziet en zijn goeddeels onzichtbare premier Fillon inmiddels op het schild is gehesen als de man die in 2012 president kan worden.
Gelukkig zijn er op zulke momenten altijd verkiezingsonderzoeken om dergelijke ongeremde emoties handen en voeten te geven. Wat blijkt? Sarko stond nog nooit zo laag in de peilingen. In de ene poll is slechts 36 procent van de bevolking tevreden over hem, in een ander onderzoek is dat een paar procenten meer. Volgt daarna het lijstje met minder bekende politici die 'veel beter' scoren.
Welingelichte Kringen wordt hier niet heet of koud van. Iedereen snapt toch dat in verkiezingstijd ongekende krachten loskomen en dat in dergelijke 'oorlogsachtige' omstandigheden heel andere factoren een rol gaan spelen? 
Ben je een straatvechter? Heb je een grote partij achter je staan? Heb je veel geld om campagne te voeren? Kun je in de hectiek van een campagne de massa begeesteren? En heb je een onblusbare honger naar macht? 
Allemaal zaken die bij Sarkozy in vertrouwde handen zijn. Dat hij nu in de problemen zit is waar. Maar dat hij een geducht kandidaat is voor de volgende presidentsverkiezingen, is evenzeer het geval. 

if ( "undefined" != typeof MIA && "undefined" != typeof MIA.Ensemble && ("undefined" == typeof MIA.Ensemble.initEventLoaded || !MIA.Ensemble.initEventLoaded) ) { var ensemble_id_defaut = 1277154;

var hash_url = window.location.hash; var re = /^#(.*)ens_id=(d+)[^d]*.*$/; var ensemble_id_url = hash_url.replace(re, "$2");

if ( ensemble_id_url && ensemble_id_url != hash_url ) MIA.Ensemble.ensembleId = ensemble_id_url else if ( ensemble_id_defaut ) MIA.Ensemble.ensembleId = ensemble_id_defaut

if ( "" != "" ) { MIA.Ensemble.titreBoite = ""; }

MIA.Ensemble.initEventLoaded = true; MIA.Ensemble.formaliseBoiteMemeSujet(); } } if ( (pave=document.getElementById('pave_meme_sujet_hidden')) ) pave.style.display = 'none';

if(window.addEventListener ) window.addEventListener('load', init_boite_meme_sujet, false); else window.attachEvent('onload', init_boite_meme_sujet);

Bron(nen):   Le Monde