Mariëtte Hamer vertelt in Opzij

Interessant vraaggesprek met Mariëtte Hamer in de Opzij interview reeks 'wereldvrouwen'.  Het is gemaakt voor de val van het kabinet-Balkenende IV, waarover ze 'teleurgesteld' was. Twee dagen voor de val was ze daarover nog 'optimistisch' en was er 'geen reden tot onrust'. 
De fractievoorzitter van de PvdA vertelt dat ze 'een herfsttype' is, en over de combinatie werk-gezin. Ze heeft een dochter van elf bij haar tweede man Frank, ook met een drukke baan, en toen haar dochter een baby was is er een familie om haar heen georganiseerd. Zo is er ook een opvanggezin waarmee de dochter van mevrouw Hamer heel vertrouwd is, mensen bij wie zij altijd terecht kan.
De relatie met Wouter Bos, die toen nog PvdA-leider was, noemt ze goed. Wel denkt ze dat Wouter iets makkelijker met mannen omgaat dan met vrouwen, in elk geval in de politiek.
Op de vraag of zij en partijvoorzitter Liliane Ploumen de in de beeldvorming onderuit gehaalde Ella Vogelaar niet langer hadden moeten steunen, antwoordt Hamer: 'Ik heb haar lang gesteund. Er zijn veel gesprekken met haar geweest. Uiteindelijk weeg je af of het voor de persoon, de partij en het beleid goed is als die persoon doorgaat. Wij zagen het niet goed komen. Zij heeft in het bewuste (functionerings)gesprek nog wel een kans gevraagd, maar daarvoor was het gesprek niet bedoeld. Maar ik begrijp heel goed dat het voor haar heel hard is aangekomen, het is ook het naarste dat we in deze periode hebben meegemaakt.'
Job Cohen komt in het vraaggesprek niet voor, hij was toen ook niet in beeld. De nieuwe kandidaat-lijsttrekker heeft al laten weten dat wanneer de PvdA bij de verkiezingen niet de grootste wordt en hij dus ook geen premier wordt, hij in de Tweede Kamer zal plaatsnemen - waarschijnlijk als fractievoorzitter, wat Mariëtte Hamer nu is.

Bron(nen):   Opzij