Dikke pech voor Merkel

Meestal horen we niet veel van de Duitse president, zo weinig zelfs dat de meeste mensen hier niet eens weten dat Horst Köhler het hoogste ambt vervult. Ook in Duitsland zelf is het het niet gebruikelijk dat de president zich al te zeer met de alledaagse staatszaken bezighoudt en stiekem waren zowel Algela Merkel als Guide Westerwelle in hun sas met de bedachtzame econoom die zo goed zijn plaats kende.
Maar toen? Toen liet Köhler zich opeens van een heel andere kant zien en beweerde hij dat de huidige regering niet naar behoren functioneert. Nu 'schwarz-gelb' een half jaar lang aan de macht is, kwam de boodschap dat het niet naar behoren gaat. De president ontpopt zich meer en meer als een schoolmeester die cijfers uitdeelt. En naarmate die cijfers voor Merkel lager uitvallen, komt de Bundeskanzler in zwaar weer te zitten.
Der Spiegel sluit niet uit dat Köhler de grote kwelgeest voor Merkel gaat worden. En het feit dat hij uitgerekend in het blad Focus uiteen zette hoe het volgens hem verder moet (hogere belastingen bijvoorbeeld, terwijl Merkel daar niets van wil weten) zal de sfeer er niet op hebben verbeterd.
Pech voor Merkel derhalve. De president is uit zijn schulp gekropen en maakt geen aanstalten zichzelf weer snel onzichtbaar te maken.

Bron(nen):   Der Spiegel