Alles goed met Sarkozy?

Als we sommige kranten moeten geloven, is het einde van het tijdperk-Sarkozy al bijna nabij. Met de overtuigende winst van links bij de regionale verkiezingen (in 2 ronden) kreeg Sarko een lelijke tik en kan er bijna geen twijfel meer over bestaan dat de Fransen niet tevreden zijn over zijn heerschappij. Maar moet hij daarom ook worden afgeschreven?
Laten we niet te voorbarig zijn. President worden is heel iets anders dan alleen maar hopen dat mensen op een bepaalde zondag in mei een kruisje achter jouw naam zetten in het stemhokje. Je moet geld hebben, aanzien, uithoudingsvermogen, een geolied partijapparaat en niet in de laatste plaats: je moet je tegenstander verslaan (in het Franse stelsel van 2 verkiezingsronden is dat uiteindelijk slechts 1 tegenstander).
En met dat laatste heeft Sarkozy het erg getroffen. Hij is van rechts en zal dus in de 2e ronde van de aanstaande presidentsverkiezingen hoogstwaarschijnlijk iemand van links treffen (de mogelijkheid dat Jean-Marie le Pen nog een keer tot de 2de ronde doordringt, vlakken we hier even uit). 
En bij links heb je 2 vrouwen die zich opmaken voor de uitverkiezing tot presidentskandidaat: de flamboyante Ségolène Royal (op de cartoon rechts) die het 3 jaar geleden tegen Sarkozy opnam en de huidige baas van de socialistische partij, Martine Aubry (links op de cartoon). Dan heb je in de coulissen nog Dominique Strauss-Kahn, hoofd van het IMF in Washington, die staat te trappelen. Het feit dat Royal weer van de partij zal zijn, is veelbelovend. Misschien herinnert u zich nog hoe ze na de vorige presidentsverkiezingen haar man de bons gaf, omdat die teveel vreemdging? Francois Hollande was behalve echtgenoot ook partijleider van de socialisten en zo in 1 klap zijn vrouw en zijn baan (en politieke toekomst) kwijt. Nee, de kans dat dit saai wordt, is werkelijk heel erg klein.
Bij links heb je dus 3 mensen die elkaar eerst moeten afmaken (tenminste 2) alvorens het gevecht met Sarkozy kan worden begonnen. Hm, dat wordt een zeer smerige bedoening. Waarbij Sarkozy kan toekijken en zelf niet vies hoeft te worden. 
Nee, het is onverstandig om de huidige president nu al af te schrijven.

Bron(nen):   The Times