Netanyahu vernederd door Obama (die wegliep uit een gesprek)

Vernederd en gekleineerd is Binyamin Netanyahu. In een bijeenkomst met Barack Obama liep de president na een tijdje weg, omdat Nethanyahu steeds zijn standpunt bleef herhalen. "Laat me maar roepen als er iets nieuws is," zei Obama toen hij wegliep. De Londense Times maakte een reconstructie van de reis van de Israëlische premier en dat levert een bijna hilarisch verhaal op van hoogmoed die komt vlak voor de val. Er kwam ook geen foto-moment in het Witte Huis, zoals gebruikelijk is.  Een van de meereizende Israëli’s zei dat de premier de behandeling had gekregen van 'de president van Equatoriaal Guinee. De delegatie is in schande weggeslopen uit het Witte Huis en de premier vernederd teruggekeerd naar zijn land. 
De ontmoeting was bedoeld om de kou het de lucht te halen die was ontstaan doordat de Israëli’s nieuwe nederzettingen aankondigde net toen de Amerikaanse vice-president Joe Biden in Jeruzalem was. De delegatie had de meeting met Obama laten plannen op de dag na de stemming over de gezondheidswet, in de hoop dat Obama niet goed gefocused zou zijn. Dat viel tegen.
In Israel is het drama goed gevolgd. "Onze premier verliet Washington vernederd, geïsoleerd en zwakker," stelt Haaretz vast. "Hij werd behandeld als een kwajongen."        
Er is iets aan het veranderen tussen de VS en Israel. Het is de vraag of de Iraeli’s dat op tijd in de gaten hebben.

Bron(nen):   The Times  Haaretz