PVV: de daling is ingezet

Interessante analyse in de (vernieuwde) Volkskrant. De razendsnelle veranderingen in het politieke landschap raken nu ook de PVV en brengt de partij in het defensief schrijft de krant. De partij daalt dankzij de val van het kabinet en alles wat er daana gebeurde in de polls. In een poll van vandaag uitgevoerd in opdracht van de Volksrant gaat de PVV naar 18 zetels. Ooit stond Wilders ver boven de De avond van de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart maakte zijn secondant, Kamerlid Martin Bosma, zich al grote zorgen: ‘Het gaat allemaal veel te snel’, zei hij in dagblad De Pers.
Het schofferen van de islam tijdens een persconferentie in Londen, en de Turkse premier Erdogan neerzetten als ‘een totale freak’,  klonk niet erg als de taal van een toekomst premier. Dan zijn er de college-onderhandelingen in Den Haag en Almere. Het is mogelijk dat de uitkomst daarvan, geen deelname aan de colleges van B en W, geheel volgens plan is verlopen. Maar of de kiezers dat begrijpen is een tweede.
Bovendien zijn er incidenten. Dit weekeinde was er een nieuwe rel rond Hero Brinkman.Die weer eens burgers te lijf ging.
Het komt in een moeilijke periode, waarin de kandidatenlijst moet worden vastgesteld. Wilders leidt een kleine Haagse club met een grote landelijke uitstraling. Nu het uur van de waarheid nadert, lijkt hij te worstelen met zijn politieke instinct. Hij daalt in de polls. Een nieuwe affaire-Brinkman kan de man, die zegt dat hij premier wil worden, missen als kiespijn. Wilders wordt uitgedaagd een bekwame crisismanager te zijn. We zullen zien.

Volgens de nieuwste peiling van TNS-NIPO staat de Partij van de Arbeid inmiddels op 35 zetels. Ook is er winst voor de VVD. Deze partij is volgens de TNS-NIPO peiling met 25 zetels nu de tweede partij van het land. Het CDA staat met 24 zetels op een derde plek, gevolgd door de PVV met achttien en D66 met 16 virtuele Kamerzetels.

Bron: de Volkskrant