Climategate was een canard

Politiek
woensdag, 31 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het was fijn eventjes te denken dat een gerenommeerde universiteit de kluit had belazerd om ons wijs te maken dat er een klimaat probleem is, terwijl dat er eigenlijk niet is.
Climategate, de onthulling dat onwelgevallige e-mails waren geheim gehouden door de Universiteit van East Anglia, en vervolgens gehackt, baarde veel opzien, ook al omdat de onthulling kwam vlak voor de klimaattop in Kopenhagen. De hackers lieten een deel van de e-mails uitlekken en daaruit ontstond de stellige indruk dat er met informatie was geknoeid.
Sinds Climategate hebben de klimaatsceptici de wind in de zeilen. De vraag is of dat terecht is. Het eerste van twee onderzoeken naar de ernst van de gewiste e-mails gooit nogal wat olie op de golven. Het betreft een onderzoek van The House of Commons' Science and Technology Committee. De conclusie van het grondige onderzoek: de Universiteit heeft niet geprobeerd bewijsmateriaal onder het tapijt te schoffelen.
De commissie heeft alle e-mails bestudeerd en vastgesteld dat er weliswaar wel verkeerde dingen zijn gebeurd, maar dat er eerder sprake is van een gebrek aan openheid, dan van een poging de discussie te beïnvloeden. De Universiteit heeft zich schuldig gemaakt, zegt de commissie, aan geheimzinnigdoenerij, maar niet met het doel onwelgevallige feiten te verdoelen. De verantwoordelijke professor, die buitengewoon verlof heeft genomen, kan gewoon weer aan het werk, zegt de commissie. Jammer, want een complot is doorgaans spannender dan de werkelijkheid.
___