Sarkozy jaagt op roddelaars over zijn huwelijk

Graag zouden wij hier met enthousiasme schrijven over de ongelooflijke loopbaan van Rachida Dati, een moslima (44) van Noordafrikaanse afkomst die furore maakte in de Franse politiek - alle beetjes helpen nietwaar?
Eerst zomaar minister (van Justitie) onder president Sarkozy, sinds 2007, en al snel de ster van zijn kabinet, waar het grote publiek geen genoeg van kon krijgen. Helemaal niet toen ze zwanger werd en de vader van de baby onbekend bleef. Geruchten kwamen snel op gang en wie weet was de hyperenergieke Sarko ook in dit geval weer haantje de voorste geweest...
Edoch, in de carriere van Dati kwam een lelijke knik toen ze haar ministerschap moest opgeven - steeds meer werd duidelijk dat ze eigenlijk niks kon behalve heel boos worden - en zich noodgedwongen kandideerde voor het Europese Parlement. Daar kwam ze nog een keer in het nieuws toen ze niet doorhad dat haar microfoon openstond en iedereen kon meeluisteren met een telefoongesprek dat ze voerde, waarbij ze hardop klaagde over haar verdrijving uit het centrum van de macht.
Inmiddels valt er nieuw onheil te melden.
Enige weken geleden kwamen de geruchten in de wereld dat mevrouw Sarkozy, ook bekend als Carla Bruni, het zou houden met een andere man, met de popzanger Benjamin Biolay. Wilt u even stilstaan bij de vraag wat zo'n mededeling doet met een macho als Sarkozy? Ga er maar van uit dat de impact enorm is geweest.
Inmiddels verdenkt hij Dati als bron van dit suspecte nieuws en hij is zeer ontstemd,  lees s.v.p. bijgaand stuk in The Daily Telegraph, waarin met smaak staat beschreven hoe Sarko razend werd toen hij besefte (meende) dat de verrader uit eigen kring afkomstig was. 
Het inzicht kwam toen hij voor de tv zat en zag hoe Dati hem in een politieke show publiekelijk bekritiseerde. Kunt u het nog volgen? Iemand heeft kritiek en dus is het een verrader. Stante pede gaf het staatshoofd daarop de orders dat ze met onmiddellijke ingang haar limousine (Peugeot 607) met chauffeur moest inleveren, nog altijd genereus beschikbaar gesteld door de Franse staat, en dat ze voortaan ook kon fluiten naar haar 3 bodyguards. 
Dit alles gebeurde op de zondagavond (14 maart) van de voor Sarkozy desastreus verlopen regionale verkiezingen. Dati gaf die avond commentaar op de tv, liep de studio's uit en voor de deur stond... niet langer haar auto...
Moraal van dit wrede verhaal: wie de Franse koning denkt te kunnen bruuskeren, die krijgt zijn trekken thuis.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Libération