Zet het mes in de diplomatieke dienst

Dat is nou ook vreemd. Luisterde Annemarie van Gaal deze week de hele dag naar de radio met talloze berichten over de voorgenomen bezuinigingen, maar kwam de dipomatieke dienst niet in het verhaal voor.
Jawel, tot haar verbazing, want in de jaren dat ze in Moskou woonde had ze veel van doen met de vaderlandse diplomaten en haar ervaringen liegen er niet om. Daarom schrijft Van Gaal vandaag in het Financieele Dagblad: "Bezuinigen? Zet het mes in de diplomatieke dienst!"
"Tien jaar lang ben ik expat geweest in Moskou," zo memoreert ze, "en heb ik heel wat diplomaten ontmoet. Mijn bedrijf was verreweg het grootste Nederlandse bedrijf in Rusland maar aan de langstzittende ambassadeur daar heb ik me zeker tien keer opnieuw voorgesteld. 'En u bent?' En omdat ik vrouw was, kwam al snel de vraag: 'En met wie bent u hier?'"
Diplomatie is een achterhaalde bezigheid. Berichten over hoe het toegaat in verre landen hoeft niet meer, want de moderne media zijn sneller dan de ouderwetse diplomaten. Voor gestolen paspoorten in den vreemde hoef je ook niet langer via het consulaat, dat kan tegenwoordig heel anders. 
Ja maar de Nederlandse handelsbelangen moeten worden behartigd, zult u denken. Zeker, maar daar schort het dus nogal aan, als we dit stuk in het FD mogen geloven. Bekend is verder dat Nederlanders in nood in verre landen steevast bittere ervaringen hebben met Nederlandse diplomaten: die laten het dikwijls afweten. Dan is het nog zo dat erg veel diplomaten weliswaar aan de Buitenlandse dienst zijn verbonden, maar eigenlijk ontwikkelingshulp verrichten. Ai, dat is nou net iets waar steeds meer mensen hun bekomst van krijgen.
Intussen hebben diplomaten het trouwens best druk.  Vogens Van Gaal is het een komen en gaan op de residenties (dienstwoning van de ambassadeur) waar copieus wordt gedineerd en goed wordt gedronken. Met zo nu en dan dus een hinderlijke ondernemer die tussenbeide komt en waar je steeds opnieuw aan moet worden voorgesteld.
Moet dit alles bij het oude blijven? Wat Annemarie van Gaal betreft kan er flink worden gehakt in 150 ambassades en consulaten, in de 1.500 Nederlandse diplomaten met hun enorme woonlasten, reiskosten, privé-koks en continue verhuiskosten.

Bron(nen):   Financieele Dagblad