De video van de Amerikaanse executies in IrakWikileaks, een site die wil onthullen wat ten onrechte verborgen blijft, heeft beelden op internet gezet waaruit zonneklaar blijkt  hoe Amerikaanse militairen in Bagdad twee journalisten van Reuters en twaalf Iraakse burgers doodschieten.
De militairen kijken vanuit een gevechtshelikopter naar een groep mannen in een buitenwijk van Bagdad. Ze zien de camera van een journalist van Reuters aan voor een vuurwapen. De militairen vragen toestemming om te vuren en doen dat vervolgens ook. Als mensen daarna een gewonde man in een busje leggen, vragen de Amerikanen opnieuw of ze mogen vuren. Dan volgt er weer een salvo.

Het Amerikaanse leger heeft altijd beweerd dat de doden het gevolg waren van een vuurgevecht tussen opstandelingen en militairen. Nadat bekend werd dat zich journalisten van Reuters onder de slachtoffers bevonden, heeft het persbureau direct een onderzoek geëist.

De beschieting had bijna drie jaar geleden plaats.
Volg de link (38 minuten). In de versie waar de link heen leidt is de conversatie tussen de soldaten, die soms moeilijk is te verstaan, in het Engels ondertiteld.

Bron(nen):   Wikileaks video