Burgemeester uit de bak

Er zijn landen waar regenten heel veel kunnen maken, maar de Verenigde Staten behoren daartoe niet. 
Mooie reportage vandaag in The New York Times over Sharpe James, jarenlang burgemeester van Newark, die wegens corruptie in de gevangenis belandde en op de dag van zijn vrijlating met de Greyhound terug mocht naar huis, 300 mijl verderop. De Rolls-Royce waarin hij vroeger reed, was in geen velden of wegen te bekennen. 
Newark (270.000 inwoners) ligt vastgeklonken aan New York en de kans is groot dat u er ooit uit het vliegtuig stapte, op weg naar New York. Daar was James 20 jaar lang burgemeester tot hij in 2008 werd opgepakt, betrapt op het verkopen van gemeentelijke eigendommen voor eigen rekening. Hij werd veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf.
Nu de straf erop zit, rijdt hij met de bus terug naar zijn oude vertrouwde stad, met een buskaartje dat ex-gevangenen na hun ontslag gratis wordt verstrekt.
In de gevangenis heeft hij aan zijn memoires gewerkt en wie weet, levert dat in de toekomst nog iets op. Want voor de rest is de burgemeester diep gevallen, al blijft hij er smetteloos uitzien, zie ook bijgaande foto waarop hij juist de gevangenis verliet en een kartonnen doos meekreeg met daarin zijn eigendommen. 

Bron(nen):   The New York Times