Terre’blanche dood, rassenhaat springlevend

Eugene Terre'blanche is inmiddels begraven, maar de moord op deze boer heeft ook zicht geboden op een eigenaardig fenomeen: zwart racisme jegens de blanke Zuidafrikaan.
Beroemd is inmiddels Julius Malema (foto), ANC jeugdleider en zanger van het lied dat oproept tot het doden van blanke boeren. Recentelijk was hij nog in Harare bij president Mugabe van buurland Zimbabwe, een specialist, om te horen hoe je de Afrikaner uit je land kunt jagen. Volgens de corrspondent van The Daily Telegraph is Malema erg bedreven in opruiende taal over de blanke minderheid met ronduit racistische uitwassen.
Malema plaatst zich met zijn grove uitspraken al te vaak buiten de gangbare ANC-codes, maar het gekke is dat er nimmer sancties volgen; hij lijkt wel untouchable
Daarmee ontstaat een zekere angst dat de huidige politieke lijn - bedrijven worden niet genationaliseerd en blanken kunnen gewoon in Zuid-Afrika blijven wonen - misschien wel minder vanzelfsprekend is dan men denkt. Stuurt Malema met zijn macht en invloed soms aan op de praktijken uit Zimbabwe, waar blanken zijn verdreven en de staat zich nagenoeg alle ondernemingen heeft toegeeigend?
Malema zelf is niet echt geimponeerd door de gigantische puinhoop waarin Zimbabwe inmiddels is veranderd. Want, zo zei hij recentelijk tijdens een bezoek aan Harare: "In South Africa, we are just starting, here you are already very far."

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Financial Times