Zijn er nog normale Republikeinen?

Vorige week beweerde Newt Gingrich (foto) dat Barack Obama de meest radicale president is die Amerika ooit heeft gekend en dat zijn regering een seculiere en socialistische machinerie is.
Gingrich is mogelijk Obama's uitdager in 2012 en als iemand zulke taal bezigt is de vraag gewettigd of er nog normale Republikeinen zijn, zo schrijft Clive Crook in de Financial Times.
Want als het nou campagnetijd was... Maar Gingrich deed zijn uitspraak tijdens een normale partijbijeenkomst. Blijkbaar is hervorming van de gezondheidszorg een goddeloos initiatief - afgezien van de vraag wat er mis mee is dat de Amerikaanse president seculier is.
Het huidige Democratische regime verdient een intelligente Republikeinse oppositie en die is niet voorhanden. De GOP laat zich van z'n meest domme en minst tolerante kant zien. Wie nog een beetje redelijk was - denk aan iemand als John McCain - wordt gewoon naar rechts geduwd, omdat hij anders niet langer meetelt en een prominente positie wel kan vergeten.
Vermoedelijk kan deze verschuiving naar rechts niet worden losgezien van de opkomst van de Tea Party Movement, de energieke beweging die nagenoeg iedere inmenging van de staat afwijst en aanstuurt op reusachtige belastingverlaging. 
Wie weet, drijft deze ontwikkeling de Republikeinse Partij in populistisch vaarwater. En volgens de Financial Times is dat een heilloze weg.

Bron(nen):   Financial Times