Fundamentele beleidswijziging VS t.o.v. Israël

De situatie in het Midden-Oosten moddert al jaren maar wat aan. Er wordt op dit moment geen openlijke oorlog gevoerd tussen Israel en de Palestijnen, maar de situatie in grote delen van de Palestijnse gebieden is nog altijd uiterst armzalig. Israel voelt zich nog altijd bedreigd en blijft de Palestijnen, de Arabische landen en sinds enige weken ook bondgenoot Amerika provoceren door tegen afspraken in huizen te bouwen op bezet Palestijns gebied. Met Hamas wordt om begrijpelijke redenen niet meer gepraat en voor alle partijen is een tweestaten oplossing verder weg dan ooit. De Arabische landen hebben enige tijd geleden aangekondigd het bilaterale oplossingen te willen zoeken met Israel. Ook voor de VS is de uitzichtloze situatie in dat hoogst explosieve stukje van de wereld inmiddels weer een blok aan het been te worden. Zeker nu Isreal de Amerikaanse wensen en belangen soms botweg negeert. 
Er is dan ook een fundamentele verandering op komst in het beleid van de VS tegenover het aanhoudende conflict, lezen we vandaag in The New York Times. De krant destileert dat uit een enkel zinnetje aan het einde van een reguliere persconferentie van president Obama. De president verklaarde dat het oplossen van het slepende conflict een 'vital national security interest' van de VS is. Codetaal uit de Koude Oorlogsjaren voor elke president die wil aangeven dat iets hem serieus is.
De regering Bush heeft nimmer een kwaad woord over Isrealische regeringen in de mond genomen, en steunde de Joodse staat onvoorwaardelijk, zo leek het. Volgens niet nader genoemde bronnen van de Times, heeft Obama de laatste weken intensieve gesprekken gevoerd met zijn topadviseurs over hoe de steun aan Israel het beste 'in balans kan worden gebracht met andere belangen van de VS.' Geplaagd door het blijkende onvermogen van de Israeli's en Palestijnen om zelf tot een oplossing te komen, zal de president mogelijk zijn eigen ideeën over een Palestijnse staat op tafel gaan leggen. 
Joodse organisaties in de VS staan al op hun achterste benen. Zij zijn het niet bepaald gewend dat het gedrag van de Isrealische regering in verband kan worden gebracht met de veiligheidsbelangen van de VS.

Bron(nen):   The New York Times