De tweede kamer wil af van de voorzitter

Veel fracties in de Tweede Kamer hebben genoeg van het voorzitterschap van Anouchka van Miltenburg. Ze kan het niet en ze gaat het ook niet meer leren, is het gevoel. De Volkskrant maakte een rondgang langs de fracties en zeker 8 vinden haar functioneren zo problematisch dat ze haar kwijt zouden willen. Maar dat gaat niet zo maar. Normaal gesproken blijft ze zitten tot na de volgende verkiezingen. Pas dan kiest de Kamer opnieuw haar voorzitter. 'De huidige toestand rond de Kamervoorzitter moet doorbroken worden,'zegt een fractievoorzitter tegen De Volkskrant.' Ik zie een lijdensproces, een zichzelf versterkend probleem. Iedere fractieleider zit hiermee, de Kamervoorzitter zelf niet in het minst.' Een tweede fractievoorzitter zegt: 'Deze functie is een maatje te groot voor haar." Een derde fractievoorzitter: 'Onze fractie zal niet het initiatief nemen haar af te zetten, maar ze is totaal ongeschikt. Eerst werd ik boos op haar, nu heb ik medelijden.' Voor de zomer was er dat ene incident dat alle journaals haalde: Van Miltenburg liep huilend de Kamer uit omdat CDA-leider Sybrand Buma haar 'sturend optreden' verweet. Een lid van het presidium: 'Ik heb medelijden met haar, het is een kind in de grote wereld. Bij ieder incident wordt het probleem groter. Het krijgt voor haar onbeheersbare proporties. Het is één grote kramp. Er zit geen enkele ontwikkeling in. Verbeet kwam wel van de grond. Voor mij is het onvoorstelbaar dat Van Miltenburg nog een goede Kamervoorzitter wordt.' van de fractievoorzitters wordt door De Volkskrant bij naam genoemd. Vandaag kan iedereen dus ontkennen dat hij het is die wordt geciteerd. Maar het signaal is duidelijk.   

Bron(nen):   De Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  ‘De Kamervoorzitter zelf niet in het minst’ ???
  Nou, als ze dus zelf vindt dat ze het heel goed doet, zal ze niet snel opstappen…

  • marianne martens

   het is vreemd dat er geen interne correctie is in hun bedrijfstak. Waarom wordt er niet gezegd meid, ga naar een baan binnen- of buiten de Partij zoeken, je bent er nog niet voor geschikt. Laat iemand wegkomen zonder gezichtverlies. Bolkenstein had ook al zo’n goed gevoel voor de juiste personen op de juiste plaats.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • FritsB

    Die interne correctie is er wel. De fractievoorzitters vergaderen regelmatig met de voorzitter. Het is dus een fluitje van een cent om eens aan te kaarten op welk punt men vindt dat ze tekort schiet, als collega’s onder elkaar. Ze kan altijd terug naar de Kamer. Maar ja, de meest geschikte kandidaat schijnt Martin Bosma te zijn :-).

    (in antwoord op marianne martens)
 2. reageermeneer

  Geval van zelfoverschatting? Nu ze er eenmaal zit kan ze niet meer terug want dat zou gezichtsverlies betekenen en haar verdere carrièremogelijkheden in de weg staan. Wat ik me afvraag is waaruit gebleken heeft, bij haar sollicitatie, dat ze deze functie aankon.

 3. FritsB

  Anoniem in de krant roepen dat de voorzitter niet voldoet is gewoon laf. En het is zo simpel: dien een motie in tegen de voorzitter. Durven de klagers dat niet omdat er dan plotseling geen medestanders blijken te zijn?

Reacties niet toegestaan