En hup, weer een zwik journalisten de politiek in

Hij ‘wil wel eens weten hoe het voelt om koehandel te bedrijven, om vaak kritiek en soms lof te incasseren in plaats van uit te delen’. Ed Groot, columnist van het Financieele Dagblad staat als nummer zeventien op de kieslijst van de Partij van de Arbeid.

Twaalf plaatsen onder Groot staat Tanja Jadnanansing, programmamanager bij NOS Nieuws en medewerkster van Multiculturele Televisie Nederland. En op 32 Myrthe Hilkens, in 2007 en de eerste helft van 2008 redacteur bij De Pers, later auteur van McSex over de ‘pornoficatie’ van de samenleving en Opzij-columnist.

Het komt veel voor dat journalisten overstappen naar de politiek en al heel lang. Dit jaar overleed Hans van Mierlo, die het Algemeen Handelsblad verliet om D66 op te richten. En voormalig nieuwslezeres Pia Dijkstra kandideerde zich nu voor zijn partij. In de huidige Tweede Kamer vinden we onder meer Jan Schinkelshoek bij het CDA, ooit hoofdredacteur van de Haagsche Courant, Martin Bosma bij de PVV, die voor een reeks media werkte en VVD’er Ton Elias, oud-Den Haag Vandaag en oud-RTL Nieuws.

De transfer kan ongemakkelijk zijn. Guikje Roethof werd in 1994 bij HP/De Tijd van haar taken ontheven toen ze naar D66 wilde. Marleen Barth werd door de redactie van Trouw met de nek aangekeken toen ze in 1998 PvdA’er werd.
De Pers plaatst de rol van journalisten in historisch perspectief. Want ooit, met hoofdredacteur Romme van de Volkskrant en hoofdredacteur Bakker van De Waarheid, was het heel gewoon.

Bron(nen):   De Pers