Amsterdam weet niet wat de schade is van de 188 miljoen teveel betaalde toeslag

Vorige week maakte de gemeente Amsterdam aan 8000 Amsterdammers met een woontoeslag 100 keer meer over dan had gemoeten. Bij de betalingen stond de komma op de verkeerde plaats, zodat wie 155,-- euro zou moeten krijgen 15500 op zijn rekening kreeg bijgeschreven. Sommige ontvangers lieten het geld gewoon op de rekening staan. Bij hen is het geld weer teruggeboekt. Maar anderen haalden het van de rekening. Om het uit te geven of om het op een spaarrekening te zetten. Ook bij hen is het geld teruggehaald, maar daardoor staan hun rekeningen nu rood. De gemeente Amsterdam heeft nog geen idee hoeveel geld al is teruggehaald van de 188 miljoen euro, schrijft Het Parool. De betalingen zijn in samenwerking met de banken administratief ongedaan gemaakt en op een derdenrekening geparkeerd, maar welke financiële rampen de blunder in individuele gevallen heeft veroorzaakt, is nog lang niet duidelijk. Vanaf vandaag gaan medewerkers van de belastingdienst langs bij de eerste 'zware gevallen': mensen die toch geld hebben opgenomen of overgeboekt, en als gevolg daarvan nu zwaar in de geldzorgen zitten. Mensen die het geld (deels) hebben gespendeerd, zullen moeten terugbetalen of zullen in een lang schuldentraject verzeild raken. Wethouder Pieter Hilhorst heeft een extern onderzoek aangekondigd: 'Hoe kan het dat geen alarm is afgegaan?' vraagt hij zich af. 'Wij blijken zonder het te beseffen 188 miljoen euro over te kunnen boeken.'   Vandaag is er een excuusbrief de deur uitgegaan aan 9949 mensen die abusievelijk geld ontvingen. Mr. drs. J.G. Bakker, inspecteur der gemeentelijke belastingen, meldt hierin: 'Doordat wij in eerste instantie een veel te hoog bedrag aan u hebben overgemaakt en vervolgens de betaling hebben teruggedraaid, bent u mogelijk in verwarring geraakt. Onze fout heeft onzekerheid teweeg gebracht en dat spijt ons zeer. Hiervoor bieden wij u onze welgemeende excuses aan.'

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Het zegt ook wel iets over de schaapachtige (mild) of achterbakse gedrag van de burgers in kwestie. Als je opeens een bedrag van vijftig keer je maandhuur op je rekening ontvangt als woontoeslag, weet je dat het niet klopt.

  • Spiegelbeeld

   Nee daarom laten de meesten het gewoon op de bank staan, maar er zullen altijd wel debielen zijn. Niet alle burgers zijn achterbaks.

   (in antwoord op Kopje thee)
 2. Anna

  Neeee het is niet waar , wie hebben het daar voor het zeggen ? Oh wacht Pvdanderen , tja , ze hebben daar een nieuw figuur ((een ex VARA specialist , uiteraard via de baantjes doorschuiven cultuur )) als wethouder , hij zit op de goeie plek , ons belastinggeld uitdelen zijn ze top in , haha geweldig gedaan jochie !! .

  • Spiegelbeeld

   Een fout is menselijk. Ik weet wel vrijwel zeker dat diegene die het per ongeluk heeft gedaan zich kapot zal schamen. Maak jij geen fouten op je werk?

   (in antwoord op Anna)
 3. Lex

  Het zal heel moeilijk worden omdat geld terug te vorderen als bijstandstrekker acuut met de noorderzon is vertrokken.

  Het zal een hele klus worden om dat geld terug te vorderen van een kalle kip valt immers veren te plukken.

Reacties niet toegestaan