Spanning tussen de Korea’s loopt op

Het lijkt erop dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Zuid-Korea zijn noorderburen officieel gaat beschuldigen van het tot zinken brengen van een Zuid-Koreaans marineschip in de buurt van de omstreden zeegrens, vorige maand. Seoel broedt nu alleen nog op een passende reactie.

Vandaag heeft het Zuiden de bijna veertig doden die bij het nog altijd onopgehelderde incident vielen, herdacht. Het hele land is in rouw nadat de Zuid-Koreaanse minister van defensie verklaarde dat een torpedoinslag de meest waarschijnlijk oorzaak van het zinken is geweest. De conservatieve regering in Seoel heeft nog nog niemand officieel beschuldigd, maar eerde de omgekomen zeelieden met medailles, die meestal bedoeld zijn voor dappere oorlogsslachtoffers. Zuid-Korea is vooralsnog voorzichtig met beschuldigingen richtinf het noorden, omdat het nog niet goed weet hoe te reageren op een van de meest openlijke gevechtshandelingen sinds het einde van de Koreaanse oorlog. Deze eindigde in 1953 met een wapenstilstand, officieel zijn de beide Korea's nog altijd met elkaar in oorlog.
Een militaire vergelding van Seoel kan rekenen op een agressieve reactie van Pyongyang, dat over de middelen beschikt om het zuiden flinke schade toe te brengen. Aan de andere kant kan een zachte, diplomatieke oplossing de gevaarlijke, onvoorspelbare Kim Yung Il - de machthebber in het geïsoleerde Noord-Korea - stimuleren tot nog meer militaire uitdagerij.
Ondertussen lopen de spanningen op het schiereiland verder op. Noord-Korea heeft een vijftal luxe bergresorts bezet, gelegen in het bergachtige grensgebied maar eigendom van de Zuid-Koreanen. Nog een teken dat Pyongyang op de provocerede tour is. De hotels, bedoeld als ontmoetingsplaats voor families die sinds de wapenstilstand van elkaar gescheiden zijn, staan bekend als een 'symbool voor de broze vrede op het Koreaanse schiereiland.'  

Bron(nen):   The New York Times  Christian Science Monitor