Is de Turkse premier Erdogan een soort Hitler?

De kop oogt wellicht sensationeel, maar hij geeft een vraag weer die de Turkse oppositie heeft gesteld. Reden: de partij van premier Erdogan, die over een comfortabele meerderheid beschikt, is doende de grondwet zo te veranderen dat zo'n beetje alle macht komt te liggen bij de regering. Bij Erdogan dus. En als al die wijzigingen zijn doorgevoerd, dan mag het Turkse volk in een referendum zijn oordeel uitspreken. Dat is inderdaad dezelfde route die Hitler koos om de almacht te verkrijgen. Maar er is een verschil: Hitler regeerde met knokploegen en fraude tot hij de almacht had en Erdogan is tot nu toe langs legale weg naar die almacht.
Erdogan ontkent dus Hitler te zijn. Volgens hem was Ismet Inönü,  een van de helden van de oppositie, een soort Hitler. Ismet Inönü  regeerde van 1938 tot 1950 met harde hand.
De vergelijking tussen Ismet Inönü  en Hitler leidde in Turkije tot grote opwinding: Inönü was medestrijder van Ataturk, de grondlegger van Turkije. En nare dingen zeggen over Ataturk is zoiets als heiligschennis.

 

Bron(nen):   Die Welt