Een tandarts die bij iemand 123 tanden trok op een dag en andere zorgfraude

Fraude plegen in de zorg is niet moeilijk, want ook zeer onwaarschijnlijke kosten worden geloofd.
 Een tandarts trok bij iemand 123 tanden op een dag, een patiënt in een ggz-instelling kostte zogenaamd negen ton per jaar en één klant van een apotheek haalde in drie maanden duizend keer een recept op en een apotheker declareerde het zetten van een spiraaltje in de baarmoeder van een man. De voorbeelden komen uit De Telegraaf dat inzicht had in een verslag van toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit naar verkeerde declaraties. De meest conservatieve schatting van fraude in vier sectoren van de zorg (apotheken, ggz, tandartsen en huisartsen) is een jaarlijks bedrag van 75 miljoen euro. Het onderzoek dat de NZa deed, gebeurde met data van de zorgverzekeraars, en is een vrij simpele methode ‘die de verzekeraars zelf ook uit hadden kunnen voeren’. De onderzoekers zijn onthutst over hoeveel dubbele declaraties er worden gedaan. “Dit zou bij de meest basale controles al aan het licht moeten komen.” Ook zijn er huisartsen bij wie een jaar niet vier, maar vijf kwartalen telt. Het onderzoek is gestuurd naar de kamer

Bron(nen):   De Telegraaf      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met de Ziektekostenverzekeraars, > 2000 het absoluut mogelijk gemaakt dat frauderen heel veel makkelijker is geworden en het sinds deze Gezaghebbende Maatschappijen het helemaal voor het zeggen heeft de fraude zich ver- 3x- dubbeld. Tussen ’70-’80 kwam ik er zelf achter. Heb niets gezegd, wilde mijn baan houden en opleiding afmaken. Je weet hoe het met Klokkenluiders gaat. Kort hierna kreeg ik een giga -hoge rekening van een specialist met afspraken terwijl ik op vakantie was. Het incassobureau heeft de opdracht teruggegeven aan de specialist.
  Nu zijn er weer grootscheepse malversaties ( Klinieken, maar ook Ziekenhuizen zijn aan de gang en iedereen houdt zijn mond) . Het is wel zo dat er ook heel veel goede Ziekenhuizen, Klinieken, Huisartsen -groepen, Fysiotherapie praktijken etc zijn, die fatsoenlijk zijn. Het gif zit in de Maatschappen in Ziekenhuizen ( ZZP’ers in een Organisatie ) Specialisten, die in deze instellingen hun gang kunnen gaan en geen strobreed in de weg wordt gelegd Wel extreem dure opleidingen die door Jan met de Pet is opgehoest. Eerste TIP: kijk hoe de receptie – medewerker je te woord staat en vooral hoe de wachtkamer eruit ziet.Als slot: ” Het systeem maakt het mogelijk= ook toezichthouders/ RvB etc “.Het blijft moeilijk als patiënt/client in zo’n systeem je mond opening van zaken te geven. Bent ziek. Anderen zullen het voor je doen.

  • david boer

   Lol, je weet nog niet eens wat AZR is met je 70-80. Welke eeuw was dat, toen werkte men nog niet eens met computers.
   De 4 mensen die hier hardop roepen over fraude, weten helemaal niks van de declaraties AWBZ. Jullie weten niet wat NZA, prestatiecode, Aw319, Aw320 etc betekenen…nee hoor, want dat zijn de huidige controlemechanismen van de zorgkantoren waar mensen tegenwoordig een full time baan aan hebben. Met je klokkeluider.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    weet nog veel meer wat ik hier nooit zal vertellen. Er is een ongehoorde fraudeberg in deze sector mogelijk gemaakt door alle instanties die erbij betrokken zijn. Heb er verstand van en heb participerend onderzoek gedaan.Dan met al je collega’s, praten en je afschuw uitspreken hierover. Jaaaaaa, dat heet Publiek Geheim. Overigens was een computer In die tijd helemaal maar helemaal niet nodig.Uitschrijven en innen.

    (in antwoord op david boer)
 2. Cornelis Berend

  Ander stuitend voorbeeld (ik meldde het al eens):

  Zorginstellingen kunnen ook heel makkelijk ‘frauderen’ met de declaratie-codes. Onlangs de volgende situatie: Een behandeling/consult van 10 minuten die €47,50 kost wordt door de instelling met een code gedeclareerd bij de verzekeraar. Die code betekent €210. De verzekeraar heeft geen inzicht in wat de dienst daadwerkelijk kost en betaald het bedrag. Een verzekerde is nooit ziek en wordt daarom na een jaar verrast ddor een rekening voor €200 eigen risico. Zo zie je maar: je betaalt voor het systeem en niet voor de behandeling.

  • Desperanto

   Ja, dat zogenaamde upcoden is nauwelijks controleerbaar.
   Er wordt vermoedelijk voor zo’n vier miljard per jaar gefraudeerd in de zorg. Een kwart daarvan middels upcoden.
   De staatssecretaris weigert om het structurele fraude te noemen omdat niet in alle gevallen vast staat dat het met opzet gebeurd!!!!
   Het systeem is door en door verrot en lokt inderdaad fraude uit.

   Het is mij ook overkomen, een (achteraf volkomen overbodig) consult van 10 minuten met een internist: € 286,94. Kaaaaatching. Aan de bel getrokken, maar de zorgverzekeraar kan het niks schelen. Eigen risico, dus ik moest zelf aftikken.
   Als ik zo zou declareren zou ik snel geen werk meer hebben.

   En ik ben nog steeds benieuwd naar die 94 cent.

   (in antwoord op Cornelis Berend)
  • marianne martens

   Ook weer een bijzondere ervaring voor U. Het lijkt misdadig.Ken ook een hele aardige specialist tot hij een keer met een paar zware jongens in de kroeg kwam om de werkweek af te sluiten. later vraag je je af welke werkweek is dat voor hem en de andere academici. Bleek dat hij allerlei zaken met de zware jongens aan het op zetten was waar fout geld in rond-dwarrelden. Ene kant een beetje bewondering, andere kant
   vreemd gevoel. Wel leuk om met deze jongens te praten, ze zeggen namelijk niets. Waren ook weer niet onaardig.

   (in antwoord op Cornelis Berend)

Reacties niet toegestaan