Kabinet bijna gevallen, mede door gebrek aan regie Samsom

Het kabinet is deze week langs de rand van de afgrond gegaan. Als het woonakkoord niet door de Eerste Kamer was gekomen, waren ook het herfstakkoord en het pensioenakkoord van tafel gegaan. Dat schrijft De Telegraaf op basis van gesprekken met hoofdrolspelers uit de coalitie en D66, ChristenUnie en SGP. De bronnen geven met name PvdA-leider Samsom de schuld. Hem zou afgelopen dinsdag in twee verschillende overleggen op de kamer van VVD-fractievoorzitter Zijlstra te verstaan zijn gegeven dat hij de regie moest nemen.„De PvdA heeft lange tijd twijfel laten bestaan over hun betrouwbaarheid bij het maken van afspraken. Dat vond ik erg vervelend”, zegt CU-fractieleider Slob. „Hij laat alles maar lopen”, zegt een ander anoniem. De oorzaak van het debacle rond het woonakkoord ligt volgens betrokkenen in de slechte verhouding tussen Samsom en Duivesteijn. „Samsom werkt bij Duivesteijn als een rode lap op een stier”, beschrijft een fractieleider die bij het overleg was. Bij het topberaad waren onder anderen premier Rutte, minister Blok en de fractieleiders Pechtold (D66), Slob (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) aanwezig. Minister Plasterk (PvdA) zei gisteren al dat hij heeft gevreesd voor het voortbestaan van het kabinet. "Mijn indruk was dat het er dinsdagavond echt om heeft gespand."

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anna

  Had een prachtig Kerstcadeau geweest !

 2. kletsmajoor

  Of is het verhaal van de slechte verhoudingen tussen Duivesteijn en Samsom maar een schaamlap en was het akkefietje gewoon een poging tot ouderwets socialistisch terugonderhandelen?

 3. Jannie Ooms

  Mijn type is het ook niet hoor, die Samsom. Ik zou binnen een dag slaande ruzie met hem hebben, vrees ik.

 4. Paulraw

  Gevalletje werken aan opvolging/afbranden Samsom.Terecht ,daar niet van ,vond het nooit wat.maar het wordt weer handig/vuil gespeeld .
  Over enige tijd ,”Wij verwelkomen dhr Asscher als nieuwe leider PvdA”

 5. Kopje thee

  Word een beetje moe van dat anonieme geroddel in Den Haag. Als je niet het lef hebt om in de openbaarheid een standpunt in te nemen, zou je ook het lef niet moeten hebben politicus te worden.

 6. De Staatsburger

  Actie → reactie, luidt de derde wet van Newton. De Volkskrant komt met dolkstoot van links, de Telegraaf reageert met een dolkstoot van rechts.

 7. Linda Spiegelaar

  jammer dat dit faal-kabinet overeind is gebleven dan!!!!!!!

Reacties niet toegestaan