Van de PvdA blijft in de peilingen niet veel over

Coalitiepartijen PvdA en VVD krijgen weinig waardering van hun eigen kiezers, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos. Vooral kiezers van coalitiepartij PvdA geven aan dat ze zich definitief van de partij af keren. Van de PvdA blijft in de peilingen niet veel over. De tendens was er al bijna vanaf de vorming van het kabinet. Sindsdien gaat het stabiel slecht met de partij van Samsom Van de mensen die vorig jaar op de VVD stemden, zegt 60 procent dat bij de volgende verkiezingen (bijna) zeker weer te gaan doen. De PvdA-kiezer toont zich minder loyaal: 40 procent zegt bijna zeker weer op die partij te stemmen. Een kwart van de PvdA-kiezers zegt nooit meer voor dee partij te zullen kiezen. Bij de VVD ziet 17 procent zichzelf niet meer op die partij stemmen. De VVD haalt in de enquête 27 zetels over van de 41, de PvdA 19 van de 38. D66 en PVV doen het beter dan bij de verkiezingen van vorig jaar.

Bron(nen):   Ipsos      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Het is logisch dat PvdA en D66 veel stemmen verliezen. Het kabinetsbeleid is rampzalig, vergeleken met het beleid dat in andere Europese landen wordt gevoerd. Op Frankrijk na dan.

  Dat de PVV zo groeit, is griezelig. Het is een partij van nihilisten.

  Maar dat ook de aanhang van D66 blijft stijgen, is voor mij onbegrijpelijk. D66 is de motor achter het Woonakkoord. Met D66 in het volgende kabinet stijgen de huren in de sociale en vrije sector tot onbetaalbare hoogte. Het is bij uitstek de anti-huurderspartij. Huurders van Nederland hebben niets bij D66 te zoeken.

  En wil je nog iets van de Nederlandse soevereiniteit redden, dan moet je ook niet bij D66 zijn. Het is de partij die van alle partijen het meest Europees gezind is, de partij die staat te trappelen om het laatste restje zeggenschap dat we nog hebben, over te dragen aan Brussel.

  • Nico de Haas

   Ik vraag me dan af: Bij welke partij moet je dan wel zijn? De SP blijft dan denk ik over, omdat de SP nog kritisch is over de Europese Unie maar niet de EU wil verlaten etc zoals de PVV wel wil.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Klagenluchtop

    Nee, pvdd is dan de minst slechte keuze uit alle slechte keuzen.
    SP is gewoon pvda-light, pvda-2.
    Anti-EU? dan heb je nieuws gemist. Inmiddels is de SP weliswaar sputterend, maar wel EU ‘love-ing, wegens voortschrijdend inzicht”

    (in antwoord op Nico de Haas)
    • Nico de Haas

     Mijn reactie was dan ook twee maanden oud. Ik bedoelde niet de SP als geheel anti-EU neer te zetten maar wel als een partij die toch geregeld kritiek heeft op de werking van de EU. Dat de pvdd, ook tegen verdere soevereiniteitsoverdracht was wist ik niet ten tijde dat ik de reactie schreef.

     (in antwoord op Klagenluchtop)
     • Klagenluchtop

      Tja, ik zit dicht bij het vuur. Ik ken wat SPers en lees de bladen/emails van die partij wel eens. Er is duidelijk een tendens van morren om het morren. Officieel is het gewoon zo inmiddels (bron SP zelf op de SP website) :
      Nadat het verdrag in werking trad heeft de SP deze nieuwe situatie geaccepteerd. We blijven kritisch over maatregelen die gebaseerd zijn op het verdrag maar volgens ons geen Europese bevoegdheid zouden moeten zijn: denk aan defensiesamenwerking. Tegelijkertijd maken we echter gebruik van de nieuwe regels en blijven we niet aan de zijlijn staan. De toegenomen bevoegdheden van het Europese Parlement gebruiken we bijvoorbeeld.

      De pvdd en bijv. pvv zijn anti-eu maar willen er wEl in als luis in de pels. (net zoals de SP onder het mom van ‘ken uw vijand’ hier en daar wat aandelen in groot-bedrijven heeft om zo bij informatie te kunnen komen.)

      (in antwoord op Nico de Haas)
 2. Templein

  Ik snap niets van die uitruil. Is het onderwijs nu dan sociaaldemocratisch? Tenslotte is gezondheid en sport weggegeven.
  Ik lees ook steeds vaker dat de VVD eist als er iets pijnlijks is voor de VVD, dat dan ook de PvdA pijn moet lijden.

  Ik was verheugd dat Samsom in de Tweede Kamer bleef. Waarom vond ik Samsom goed? Omdat hij verbaal in staat was zijn mannetje te staan tegenover andere partijen. Dat was helaas bij Cohen anders. Bolkesteyn was een positief voorbeeld. Die liet het eigen VVD-geluid horen tijdens de paarse coalitie.

  Maar Samsom probeert zijn mannetje te staan tegenover zijn kiezers en NIET tegenover andere politici. De burgers hebben in ons politieke bestel steeds minder invloed op de politiek, op de instituties, enz. Op een assertieve Samsom die het regeringsbeleid propageert, zitten weinig mensen te wachten. Zij willen een eigen sociaaldemocratisch geluid horen en herkennen.

 3. marcel020

  De PVDA heeft dan nog steeds teveel zetels over, want deze salonsocialisten belazeren iedereen. Deze schoften hebben onze huren op een asociale manier verhoogd en pesten ons uit de auto. Ze maken zich alleen druk om het buitenland, Nederland boeit ze voor geen meter. Miljarden smijten ze over de balk, maar wij moeten inleveren om het Sinterklaasgedrag van de PVDA mogelijk te maken. Op naar de nul zetels voor deze oplichters.

 4. Klagenluchtop

  Uhhmmm, pvv is recent als grootste gepeild met 29 zetels…
  Dus de grootste als er maandag verkiezingen zouden zijn.

 5. Klagenluchtop

  Elke zetel, ook lokaal, provincies, is er 1 te veel.
  Ondanks de EIGEN achterban die voor 63% tegen de EU stemden, zitten we dankzij de pvda in de EU en met de euro.
  Het is dus ook al geen democratische partij, zelfs niet intern. De stemmen inzake EU werden namelijk ‘gewogen’, als advies gezien… de uitslag bij de bobo’s was er uiteraard al door.
  Kijk en van vvd en cda konden we het verwachten. PvdA kiezers zijn gewoon decennia politiek-dom gebleven terwijl de pvda er al lang niet meer voor hen was.

Reacties niet toegestaan