De grootste Euroscepticus is…

Waar moest je tot op heden zijn als je de ergste Europa-sceptici wilde horen? In Groot-Brittannië, en dan het liefst in de hoek van de Conservatieven. Daar zaten de welbespraakte mopperkonten die niks wilden weten van meer Brusselse bevoegdheden en meer geld richting de Belgische hoofdstad, vanwaar over ons aller lot werd beschikt.
De Europa-scepticus was een vreemde diersoort die met milde spot werd bekeken en achter zijn rug werd bespot, ook in ons land. Herinnert u zich nog de laatste verkiezingen voor het Europese Parlement? SP en PVV toonden zich hier euro-vijandig, maar iedereen met een HAVO-diploma of meer was toch wel erg in de ban van de Europese vooruitgang die ons tot op heden was gebracht, en vol verwachting om wat er verder allemaal nog in het vat zat.
Volgens The Wall Street Journal kan de 'Euro-Skeptic trophy' die meer dan 20 jaar in het bezit van de Britten was, nu worden overgedragen aan de Duitsers. Een raadsel is dat uiteraard niet. 
Als je zoveel miljarden van die prachtige blinkende euro's, voorheen marken geheten, mag bijdragen aan het Europese ideaal... En als dankzij jouw reusachtige inspanningen, die Duitsland de op 1 na grootste exportnatie ter wereld hebben gemaakt, zo verschrikkelijk veel Grieken weer opgelucht kunnen ademhalen en min of meer doorgaan met hun jaloersmakende levensstijl, dan komt er een moment dat je je afvraagt waarom je in godsnaam ooit zo enthousiast bent geweest voor dit Europese ideaal. En ga je onmiskenbaar terugverlangen naar de ouderwetse D-mark.

Bron(nen):   The Wall Street Journal