Waarom Mark Rutte premier wordt

Het is geen toeval dat de VVD er zo rooskleurig voorstaat. Geen gevolg van mannetjesmakerij, van Job Cohen die bij nadere beschouwing toch wat tegenvalt, of van Jan Marijnissen die wegens spit niet meer meedoet. Volgens onderzoek van NRC zit het veel simpeler in elkaar.
Nederland telt op dit moment meer kiezers die zichzelf beschouwen als ‘rechts’ dan als ‘links’. Dit blijkt uit een peiling van bureau Synovate, dat wekelijks de partijvoorkeuren onderzoekt voor de Politieke Barometer.
In samenwerking met NRC Weekblad heeft Synovate extra onderzoek gedaan, waarbij kiezers is gevraagd zichzelf in te delen op de as links-centrum-rechts. Circa 40 procent plaatst zichzelf dan rechts van het centrum, tegenover 30 procent links daarvan.
En als de meeste kiezers zichzelf recht vinden is het niet zo'n wonder dat de partij die traditioneel rechts vertegenwoordigt het heel goed doet. Telkens als het CDA heeft geregeerd met de PvdA is de partij voor rechtse kiezers minder geloofwaardig, leert de geschiedenis. Logisch, want wie de vorige keer als rechtse stemmer op Balkenende stemde, kreeg Ellen Vogelaar er zo maar bij.
En dus stemt 'fatsoenlijk' rechts op Mark Rutte. En zodoende wordt de VVD de grootste partij. En nu de VVD zelf ook heeft vastgesteld dat premier Kroes een slecht idee is, volgt daar uit dat Rutte premier wordt.
Rest de vraag: met wie?

Bron(nen):   NRC