Wat Sarkozy liever zou vergeten

In september 1994 verkocht Frankrijk 3 onderzeeboten aan Pakistan. Prijs: omgerekend zo'n 825 miljoen euro. De transactie ging gepaard met het nodige smeergeld dat aan Pakistaanse tussenhandelaren en militairen moest worden betaald: naar schatting zo'n 83 miljoen.
Maar aan de andere kant wilde men ook een gunst. En de andere kant was de regering-Balladur, laatste (rechtse) premier onder de socialistische president Mitterrand. Edouard Balladur, een kakker die zijn weerga niet kent en door tekenaars steeds als de Zonnekoning wordt afgebeeld, had zijn zinnen op het presidentschap gezet, dacht dat hij partijgenoot Jacques Chirac kon passeren en had dringend geld nodig voor de verkiezingscampagne. Dus dat geld uit Pakistan - ettelijke miljoenen - kwam als geroepen. 
Rechts Frankrijk was op dat moment gespleten tussen enerzijds Chirac en anderzijds Balladur. En omdat de laatste goede papieren leek te hebben om president te worden, liep de grootste opportunist onder de rechtse politici ijlings over van het ene kamp naar het kamp-Balladur. Het ging om Nicolas Sarkozy, inmiddels ook bekend als president van Frankrijk.
Sarkozy was de motor achter de Balladur-campagne en nu de stank van omkoping en smeergeld rondom de oude Baladur hangt - deze affaire staat sinds enkele weken veelvuldig in de Franse pers - is Sarkozy nu ook verdacht. Wist hij soms meer? En speelde hij een rol in de smeergeldaffaire?
Het lijkt een klassiek Franse schandaal met politici die hun zakken goed vulden, maar voorlopig hult het Elysée zich in een stilzwijgen en waarom ook niet. Sarkozy geniet immuniteit. Pas na zijn presidentschap kan hij eventueel worden vervolgd. Komt tijd, komt raad.

Bron(nen):   Der Spiegel