Britten weg uit Afghanistan?

Het kan niemand zijn ontgaan dat de afgelopen maanden in dit land veel is gediscussieerd over Afghanistan. Geen wonder, want het laatste kabinet-Balkenende is er immers over gevallen. 
Ook in Groot-Brittannië is Afghanistan hot; bij zijn eerste bezoek als premier aan het land, maakte David Cameron gelijk enkele statements. 
Engelse troepen dienden geen dag langer dan noodzakelijk te blijven en bovendien beschouwde hij de komende 12 maanden als beslissend. Met andere woorden: er moeten zichtbare vorderingen worden gemaakt en anders...
Met de nadruk op het komende jaar loopt Cameron overigens keurig in de pas met president Obama die eerder te kennen gaf over plusminus een jaar weg te willen uit Afghanistan. Cameron lijkt te willen zeggen: en dan zijn wij ook weg.
De veiligheid in de provincie Helmand is bijzonder precair en Britse militare slachtoffers zijn talrijk. Toen Cameron dezer dagen in Kabul landde, was daar juist een bom ontploft die 39 doden maakte op een bruiloft. Kortom: er is het komend jaar nog verschrikkelijk veel te doen.

Bron(nen):   The Times