Gebruikte Amerika biologische wapens in Korea?

De Daily Telegraph werpt de vraag op of de Verenigde Staten in de Koreaanse Oorlog van begin vijftiger jaren geen biologische wapens hebben gebruikt. Algemeen bekend is dat generaal Douglas MacArthur, een houwdegen die erop stond dat de Japanse keizer Hirohito na de atoomaanval op Hiroshima en Nagasaki aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de onvoorwaardelijke overgave van Japan tekende, president Truman heeft geadviseerd in Korea (net als in Japan) kernwapens in te zetten. Truman weigerde, maar volgens Noord-Korea en anderen is Amerika toen overgeschakeld op biologische wapens, die moeilijker detecteerbaar zijn.

In het artikel worden twee Noord-Koreaanse boeren ten tonele gevoerd, die allebei hun vader verloren aan een mysterieuze ziekte, die uitbrak nadat de Amerikanen in 1952 bommen hadden afgegooid waaruit insecten tevoorschijn kwamen. Volgens n van de boeren, Yun Chang Bin, waren het een soort vliegen, die groter waren dan bijen en verschillende kleuren hadden. Sommige waren zwart, en sommige geel.
Een maand later werden veel mensen in het dorp ziek. Ze kregen hoge koorts, gingen hallucineren en verloren van tijd tot tijd het bewustzijn. Yuns vader verloor zijn eetlust, raakte verlamd en was na vijf dagen dood.

Volgens het artikel is het niet onwaarschijnlijk dat de Amerikanen de kennis over de biologische oorlogsvoering hebben verkregen van de Japanners, die er vr de Tweede Wereldoorlog uitgebreid mee experimenteerden in Manchuko, het door Japan bezette deel van het Chinese Mantsjoerije.

Bron(nen):   The Daily Telegraph