Dan maar een kamikaze-kabinet

Voor de PVV zal het steeds beter gaan. Voor de drie traditionele partijen zijn er slechts rampscenario's. Dat kabinet van CDA, PVV en VVD kan er niet komen, al was het maar omdat het CDA dat in tweeën zal splijten. 'Samenwerking met de PVV? Moeten we vooral doen’, zei een natreurend vertrekkend Kamerlid cynisch tegen De Volkskrant. ‘Vooral als we qua zeteltal bij de volgende verkiezingen in de enkele cijfers willen belanden.’ Een prominent lid van de Kamerfractie voorspelt ‘een scheuring’ als het tot een coalitie met de PVV komt. ‘Dat trekt de partij niet.’ Een derde: ‘Er liggen stapels mails op het partijbureau van mensen die waarschuwen dat ze bedanken als dat gebeurt. CDA’ers zijn bloedloyaal, maar er zijn grenzen. Samenwerking met de PVV kunnen we niet aan.’  De hudige poging van de informateur zal dus zeer binnenkort stranden.
En Paars Plus is onhaalbaar omdat de VVD dan harakiri pleegt.
Het zal dus een nationaal kabinet worden, althans wat vroeger een nationaal kabinet zou heten, van VVD, CDA en PvdA. Nu amper goed voor een meerderheid (82 zetels).
In alle gevallen zal de PVV groter worden: Wilders zal duidelijk maken dat hij ondanks zijn overwinning buiten de macht is gehouden. En hij zal ook duidelijk maken dat al die nare bezuinigingen zonder hem minder naar zouden zijn geweest. Als er dan ook af en toe een donkere TBS-er wil ontsnappen en moorden, of marokkaantjes joden pesten, dan kan er eigenlijk weinig misgaan.
Op naar de toekomst.

Bron(nen):   De Pers  De Volkskrant