Hoe je van een lelijke stad een metropool maakt

Politiek
door Admin
zondag, 20 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Niemand kan de Franse staat een enorme daadkracht ontzeggen. Als iets echt moet gebeuren, gebeurt het ook. Denk bijvoorbeeld aan het netwerk van hoge snelheidstreinen. Op enig moment wordt voor zo'n megaproject gekozen en dan worden alle mogelijke bezwaren opzij geduwd en moet alles en iedereen voor het staatsbelang (le raison d'Etat) wijken. Daarom is het aardig kennis te nemen van de laatste plannen omtrent Le Havre, een berucht lelijke stad aan de monding van de Seine. Misschien bent u er per ongeluk weleens geweest, want je hebt er een reusachtige (tol-)brug die je snel in Normandie en Bretagne brengt. Een andere reden om er ook maar 1 minuut te verkeren, is er eigenlijk niet.
In Parijs zijn nu plannen gemaakt van Le Havre een droomstad te maken, een soort poort van Parijs. Dit plan komt van de hand van Jacques Attali, een louche intellectueel die zich keer op keer in de buurt van Franse presidenten weet te wringen. Op enig moment - ten tijde van de heerschappij van Mitterrand - was hij directeur van de European Bank for Reconstruction and Development, een belangrijk instituut dat arme Oostbloklanden moest zien vlot te trekken. Toen Attali zijn bordeelbezoeken met de credit card van deze Europese organisatie betaalde, moest hij helaas het veld ruimen. Hoe dan ook: zijn beste krachten wijdt hij inmiddels weer aan de toekomst van Frankrijk en de plannen met Le Havre zijn zo verschrikkelijk megalomaan dat ze bij Nicolas Sarkozy onmiddellijk in de smaak zijn gevallen. Le Havre wordt een soort haven van Parijs, noem het ' Parijs aan Zee' en men spreekt al van de driehoek Parijs-Rouen-Le Havre met de Seine als een soort hoofdstraat die er tussendoor loopt. De ongelooflijk lelijke havenstad moet daarbij worden omgetoverd tot iets bijzonder fraais en uiteraard gaat dit vele miljarden euro's kosten.
Het leuke van dit alles is: soms worden zulke wereldvreemde plannen in Frankrijk werkelijkheid. En zelfs het feit dat Attali er iets mee te maken heeft, hoeft niet bij voorbaat te betekenen dat het initiatief kansloos is.
Bron(nen): The Sunday Times