Over Cohen: ‘hé, een dinosaurus, een fossiel. Aardig, goedbedoelend, maar niet meer van deze tijd.’

De lezenswaardige site Blikopdebeurs heeft het interview in hte juli-nummer van Hollands Diep met PvdA-coryfee Sweeder van Wijbergen gelezen:
Econoom en PvdA-lid Sweder van Wijnbergen fileert Job Cohen en zijn economische agenda in Hollands Diep. "Het is alsof ik naar Jurassic Parc kijk: hé, ik zie een dinosaurus lopen. Aardig, goedbedoelend, maar niet meer van deze tijd".

Sweder van Wijnbergen is hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam en was secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken van 1997 tot 1999. Tegenover cultuurtijdschrift Hollands Diep veegt hij de vloer aan met partijleider Cohen en de financieel-economische standpunten van de PvdA. “Modernisering is de nek omgedraaid, de PvdA is weer een ouderwetse partij”.

Van Wijnergen pleit voor een verhoging van de AOW-leeftijd naar 68 jaar. “De meeste politici maken die stap, alleen de PvdA is hierin erg zwak. (…) Zeer misleidend. Er wordt gezegd: wij pakken het aan. Nee, ze pakken het dus niet aan. Het is een beetje stijl Wouter Bos: een beetje aan deze kant praten, een beetje aan de andere kant praten, maar in feite geen beslissingen durven nemen.”

Cohen heeft onvoldoende lef, stelt Van Wijnbergen. “Niet je ogen dicht doen voor de problemen en niet alles voor je uitschuiven, zoals de partij nu wel doet”. Van Wijnbergen: “Als ik Cohen hoor praten, dan lijkt het alsof ik naar Jurassic Parc kijk: hé, ik zie een dinosaurus lopen. Aardig, goedbedoelend, maar niet meer van deze tijd”. Een nieuw kabinet zou moeten hervormen en moderniseren.
Wouter Bos heeft het overheidstekort “volledig uit de hand laten lopen”, vindt Van Wijnbergen. “Van plus 1 naar min 7 procent? Griekenland, Portugal en Spanje hebben substantieel minder verslechtering van het tekort dan wij”. Er moet volgens de econoom flink bezuinigd worden. “Het verhaal van ‘kapot bezuinigen’ van Cohen klinkt goed, maar er is geen econoom die kan uitleggen wat hij bedoeld”.

Bron(nen):   Blik op de Beurs